ХРВАТИМА КУП, БОСАНЦИМА ПЛЕЈТ НА СЕДМИЦИ У ВИНТЕРТУРНУ

ОСВОЈИЛИ ВИНТЕРТУРН, ПРЕШЛИ У КВАЛИТЕТНИЈУ ГРУПУ: седмичари Хрватске.
ОСВОЈИЛИ ВИНТЕРТУРН, ПРЕШЛИ У КВАЛИТЕТНИЈУ ГРУПУ: седмичари Хрватске.

На Европском првенству дивизије Б у рагбију седам одиграном протеклог викенда у Швајцарској, репрезентација Хрватске изборила је пласман у виши такмичарски ранг следеће сезоне, освојивши турнир у Винтертурну победом 22:12 у финалу Купа против Летоније. Запажен успех остварио је и национални тим Босне и Херцеговине заузимањем петог места у конкуренцији 12 екипа разбивши Бугарску 31:0 у финалу Плејта.

Шаховничари су пут до финала прокрчили у групи А дивизије Б Европског првенства у рагбију седам са четири победе и ремијем. Првог такмичарског дана декласирали су Луксембург 47:5, Мађарску 31:12, Монако 38:0 док су у последњој утакмици играли нерешено са Грчком 19:19.

ДЕТАЉ С ФИНАЛА КУПА У ВИНТЕРТУРНУ: Тончи Бузов у продору против Летоније.
ДЕТАЉ С ФИНАЛА КУПА У ВИНТЕРТУРНУ: Тончи Бузов у продору против Летоније.

Вратили су победники ритам следећег дана против Словачке коју су победили 29:0 чиме су заузели прво место у групи А са одличним поен количником – плус 128.  У полуфиналу Купа били су немилосрдни против Норвешке испрашивши је 38:0 док су у у финалу тријумфовали против Летоније 22:12. Освајањем првог места Хрватска се пласирала у дивизију А европског првенства у рагбију седам где ће јој следеће године поред осталих селекција ривал бити и Србија.

СЕЛЕКЦИЈА И РУКОВОДСТВО БиХ
СЕЛЕКЦИЈА И РУКОВОДСТВО БиХ

Да се не треба предавати и када се чини да су све лађе потунуле Босанци су показали у Швајцарској. После одличног старта и две победе у групи Б, 31:14 против домаћина и 33:21 против Малте, уследила су три пораза, 28:12 од Норвешке, 33:5 од Бугарске и 19:0 од Летоније.

Када им је било најтеже рагбисти Босне и Херцеговине успели су да консолидују редове и савладају Монако 21:14 што им је обезбедило реванш против Бугара у утакмици финала Плејта, односно у мечу за пето место. Босанци не само да су се осветили нашим источним комшијама за пораз из групе, него су им вратили дуг са каматом остваривши тријумф већом разликом у односу на претходни дуел победом 31:0.

ОСВЕТА УСПЕЛА: детаљ с финала Плејта БиХ - Бугарска.
ОСВЕТА УСПЕЛА: детаљ с финала Плејта БиХ - Бугарска.

Интересантно да су Летонци и прошле године пропустили прилику да се пласирају у квалитетнију дивизију. У финалу турнира коме су били домаћини, у драматичној завршници Србија их је поразила и поред заостатка на полувремену. Ове годие поново су се домогли финала где су налетели на непролазну Хрватску која их је савладала 22:12. Да су још и репрезентације Босне и Херцеговине и Бугарске успеле да их победе, Летонији би дефинитвно био уливен страх у кости од секеција са Балкана.

One Reply to “ХРВАТИМА КУП, БОСАНЦИМА ПЛЕЈТ НА СЕДМИЦИ У ВИНТЕРТУРНУ”

  1. Zasto nema najava utakmica kod nas, premda se postavlja toliki znacaj za ragbi u komsiluku? Koliko znam, u subotu se igra finale regionalne lige, u kome igraju Pobednik i Nada. Ne vidim zasto ne treba bodriti domaci klub u sansi da osvoji najvece odlicje?
    Bilo bi lepo da podrzimo jedni druge u nekom trenutku, a ne da se politizuju sportski uspesi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.