ХУРИКЕЈНСИ СЛАВИЛИ У ДРАМИ У ХАМИЛТОНУ

ЗАУСТАВЉЕНЕ ПОГЛАВИЦЕ: Непу Лаулалу заустављају Урагани. ФОТО: Getty Images

У веома занимљивој утакмици одиграној на стадиону Ваикато у Хамилтону у оквиру четвртог кола Супер рагби Аотеарое, Хуркејнси били далко бољи од домаћих Чифса савлаваши их 25:18 у сусету који је био препун драме и тиме остварили прву победу у новозеландској верзији елитног друштва јужне хемисфере.

Поглавице једино могу себе да криве за неуспех и што још увек не знају за сласт победе у Супер рагби Аотеарои. Поред бројних грешака готово свих играча, у чему је ипак предњачио Демијен Мек Кензи од којег се то најмање очекивало, највећи пропуст је био неспособност да искористе чињеницу да су Хурикејнси играли 25 минута у другом плувремену са 14 играча, због два жута картона Скота Скрафтона.

Гости су први укњижили поене не мечу. Имали су прилику то да учине из казни, али су се одлучили да играју аут, што и није дало жељени исход. Који трен касније, опет су се определили да уместо шута на гол играју. Овог пута одабрали су скрам. Арди Савеа је подигао лопту из мелеа, а играчи дијагонале одличном комбинацијом упослили Кобуса Ван Вика на крилу који се само после пар корака бацио у есеј.

Без обзира што је шут био врло близу аут линији Џексон Гарден Бачоп је ипак успео успешно да изведе трансформацију за додатна два поена и вођство Хурикејнса 0:7.

Одговор Чифса је био преко казненог ударца Демијена Мек Кензија досуђеног због играња руком у раку од стране противика, који је аријер домаћих претворио у поене.

Одмах после почетног ударца Хајлендерси су имали прилику поново да поведу са четири поена разлике. Издејствовали су казну на пет метера од сеја близу статива. Поново су уместо шута на гол одабрали скрам, али овог пута су сами скривили казну у мелеу и прилика је отишла у неповрат.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО СА СТАДИОНА ВАИКАТО У ХАМИЛТОНУ: Јован Бајић

Нажалост, Наитоа Ах Куои није био у стању да настави меч после веома снажног котакта са противницима. Извежен је са терена колицима после имобилизације врата уз громогласан аплауз гледалаца.

казне Џордија.

Само два минута касније, Ден Колс је пресекао додавање Чифса из које је уследио убитачан контра напад. За који трен Хурикејнси су се нашли испред гол линије Чифса. Из рака лопту је подигао Ти Џеј Перенара и проследио до Ду Плесиса Кирифија, а крилни треће линије мелеа момака из Велингтона је пробио бедем Чифса и положио је у есеј простор. Џорди Барет је успешно извео птерварање.

Ту ипак није било крају узбуђењима у првом полувремену. По истеку 80. минута, Поглавице су скривиле казну на половини гостију. На изненађење многих, Џорди Барет се одлучио на шут на гол. Са свог дела терена, са 60 метара од статива риваал, универзалац у дијагонали на позицији аријера на овом мечу, је погодио мету за вођство 20:3 пред паузу.

У наставку утакмице прву су успели да покрену семафор Чифси преко Демијена Мек Кезија прцизним ударцем на гол из казне.

У 51. минуту, због недисциплине целог тима који је направио исувише казни, кола су се сломила на Скоту Скрафтону. Главни судија меча Бен О` Кифи је показао шути картон играчу друге линије који је скривио последњу казну.

Уместо одмах да смање разлику шутем на гол из казне, Чифси су се одличли  да играју. Тражили су скрам и упропастили акцију и пропустили прилику шутем да се приближе противнику.

Ту није био крај агонији Чифса.

Који трен касније Демијену Мек Кензију је испала лопта у напред што је дало добру платформу Хурикејнсима за нови напад. Џејми Бут је ушао на позицију демија чиме се Ти Џеј Перенара прешао на отварача уместо Џексона Гардена Бечопа који је напустио игру. Нова “деветка” са бројем 21 на леђима је створила одлучујући продор после дизања лопе Ардија Савее из скрама који је крунисао другим полагањем на мечу Кобус Ван Вик. Џорди Барет  је промашио претварање.

Драма се наставила на терену стадиона Ваикато у самој завршници. Свега три минута по повратку на терен Скот Скрафтон је поново зарадио жути картон, овог пута због високог обарања вечерас веома лошег Демијена Мек Кензија, што је прерасло у црвени обзиром да је већ имао жути.

Поглавице су дошле на седам заостатка после полагања Лакхлана Бошиера у 77. минуту, али су Урагани однели поеду 25:18 сачувавши лопту у свом поседу последње тренутке меча.

ЧИФС – ХУРИКЕЈНС 18:25 (3:20)

Стадион Ваикато у Хамилтону

Гледалаца: 15.031

Главни судија: Бен О` Кифи (Нови Зеланд)

Помоћници: Џејмс Долеман (Нови Зеланд), Агнус Мебеј (Нови Зеланд)

Судија у ТВ студију: Глен Њумен (Нови Зеланд).

ЧИФС: Еиден Рос, Бредли Слејтер, Непо Лаулала, Мајкл Браун, Наитоа Ах Куои, Лакхлан Бошиер, Сем Кејн, Пита Гус Совакула, Бред Вебер, Ерон Круден, Етене Нанаи Сетуро, Куин Тупеа, Тумуа Ману, Шон Ваиани, Демијен Мек Кензи

Самисони Таукеи` ахо, Руен О` Нил, Рос Гелденгјуз, Тупоу Ваа` и, Дилан Нил, Те Тоироа Тахуриоранги, Кејлеб Траск, Соломони Алаимало

ЕСЕЈИ: казнени (64`), Лакхлан Бошиер (77` )

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ:

КАЗНЕ: Демијен Мек Кензи (17`, 43`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

ХУРИКЕЈНС: Фрејзер Армстронг, Ден Колс, Тајел Ломакс, Џејмс Блеквел, Скот Скрафтон, Рид Принсеп, Ду Плесис Кирифи, Арди Савеа, Ти Џеј Перенара, Џексон Гарден Бачоп, Бен Лам, Нгани Лаумапе, Питер Умага Јенсен, Кобус Ван Вик, Џорди Барет

Рики Рићатели, Бен Меј, Алекс Фидоу, Ваеа Фифита, Лиам Мичел, Џејми Бут, Били Проктор, Вес Гусен

ЕСЕЈИ: Кобус Ван Вик (5`, 60`), Ду Плесис Кирифи (38` )

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Џорди Барет (7`, 39`)

КАЗНЕ: Џорди Барет (36`, 40`+2`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ: Скот Скрафтон (51`, 64`)

ЦРВЕНИ КАРТОНИ: Скот Скрафтон (64`)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.