ЈУГ СЕ ЗАХУКТАВА

ДИВОВИ ЈУЖНЕ ХЕМИСФЕРЕ ПОНОВО БИЈУ БИТКЕ
ДИВОВИ ЈУЖНЕ ХЕМИСФЕРЕ ПОНОВО БИЈУ БИТКЕ

Најјаче четири државна тима јужне хемисфере започеће данас такмичење за титулу најбоље, уоквирено у Рагби Првенству, односно, Првенству четири нације. Турнир ће отворити окршај Јужне Африке и Аустралије у Преторији после којег ће уследити двобој Аргентине и Новог Зеланда у Мендози.

Пред нама је 26. издање елитног такмичења дивова јужне хемисфере, односно 11. од како се друштву великана и освајача трофеја Вилијам Веб Елис прикључила Аргентина 2012.

До сада је далеко најуспешнија репрезентација Новог Зеланда која је освајала титулу најбоље 19 пута док су само у две сезоне од укупно 25 били на последњем мести у тиме „освојили“ дрвену кашику како се назива измишљени трофеј намењен последњој селекцији на табели на крају такмичења. Очигледно, традиција дрвене кашике је преузета из Првенства шест нација. Аустралија и Јужна Африка су по четири пута биле најбоље док је на Аргентини да тек да освоји прву титулу.

У години светског купа, као што је ова, Рагби Првенство, односно, Првенство четири нације се игра по скраћеном систему. Свако са сваким али једнокружно, за разлику од осталих година у којима се не игра Мондијал када се игра двокружно.

2023. ће започети сусретом Спрингбокса и Валабиса у дому Булса, стадиону Лофтус Верфилд у Преторији. Наравно да Јужноафриканци са педигреом свтеских шампипна великим апетитом улазе у регионално такмичење. Повукли су најбоље играче из Европе и својих клубова који су се за разлику од претходних година, односно, од када је рагби постао професионални спорт 1996. па све до 2022. такмичили у Супер Рагбију, а од пре два лета су опробавали срећу у Уједињеном рагби првенству, тачније такмичењу франшиза Ирске, Шкотске, Велса и Италије па и у Купу шампиона Европе и Челинџ купу.

С друге стране Аустралија коначно на свом кормилу поново има Аустралијанца – Едија Џонса који је од 2015. водио Енглеску а до тада Јапан. Озији једва чекају да виде како ће њихов реформисани тим деловати на терену. Стари лисац је у репрезентацију поново позвао Квејда Купера који и даље игра на нивоу игра и од пре десет и више година када је био на врхунцу каријере.

Прво коло Рагби Првенства затвориће тест Аргентине и Новог Зеланда у Мендози. Пумаси су лане први пут у историји савладали Ол Блексе на тлу Новог Зеланда после чега су на свом терену изгубили од истог противника али им победа из Крајстчрча много даје на самопоуздању. Аргентинци су за 11 година играња у елити јужне хемисфере подигли ниво своје игре до тих висина да су данас готово потпуно равноправни противници Новозеланђанима као и Аустралијанцима и Јужноафриканцима што ће сигурно вечерас и доказати у Мендози.

УТАКМИЦЕ РАГБИ ПРВЕНСТВА 2023.

Прво коло, данас

ЈУЖНА АФРИКА – АУСТРАЛИЈА

АРГЕНТИНА – НОВИ ЗЕЛАНД

Друго коло, 15. јул:

НОВИ ЗЕЛАНД – ЈУЖНА АФРИКА

АУСТРАЛИЈА – АРГЕНТНА

Треће коло, 29. јул:

АУСТРАЛИЈА – НОВИ ЗЕЛАНД

ЈУЖНА АФРИКА – АРГЕНТИНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.