НОВИ ЗЕЛАНД ОБЈЕДИНИО ТИТУЛЕ ШАМПИОНА СВЕТА У РАГБИЈУ СЕДАМ

СВЕ У ЦРНОМ: шампионке и шампиони света
СВЕ У ЦРНОМ: шампионке и шампиони света

Први пут у историји рагбија седам једна држава је у једном дану објединила титулу шампиона света у мушкој и у женској конкуренцији. Титулу првака планете Новом Зеланду на Мондијалу одиграном у претходва три дана на стадиону Лужњики у Москви, прво су донеле припадница лепшег пола савладавши у финалу Канаду 29:12, одмах после њих дуплу круку Аотеарои обезбедили су Ол блекси декласиравши Енглеску у мечу за трофеј 33:0.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ МОСКВЕ: Јован Бајић
ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ МОСКВЕ: Јован Бајић

Један трофеј са олимпијског здања остаће у Русији. У првом финалу дана у мушкој конкуренцији, домаћа селекција је убедила навијаче да су бледа издања у прва два дана можда била само случајност. Руси су у четврфиналу Боула савладали Шпанију 17:7, декласирали Уругвај у полуфиналу 38:0 и у мечу за трофеј осветили се Јапану за реми 12:12 у групи победивши их убедљиво 29:5.

Плејт је припао Канади која је била боља од Самое 19:12.

У Купу, Ол блекс су у четврфиналу избацивши, сада већ бивше шампионе, победом 26:10 против Велса. У поллуфиналу су укрстили копља са старим и добро знаним противницима Фиџијем.

Нoви Зеланд је од почетка сусрета држао лопту у свом поседи. Из акције коју су стрпљиво градили Тим Микелсон је постигао први есеј на меч и донео предност Ол блексима 5:0. После изведене казне у тренуцима када је почела киша да пада по терену стадиона Лужњики и изазвала једночасовну паузу, Микелсон је добио лопту полсе изведене казне, повукао на десну страну, вратио смер игре у супротном страну, акција се развила по левој страни до Ди Џеј Форбса који је положио близу аут линије.

АЛЕКСАНДАР ЈАЊУШКИХ, СТРЕЛАЦ ДВА ЕСЕЈА У МЕЧУ ПРОТИВ ЈАПАНА
АЛЕКСАНДАР ЈАЊУШКИХ, СТРЕЛАЦ ДВА ЕСЕЈА У МЕЧУ ПРОТИВ ЈАПАНА

После поменутог прекида, Ол блекси су повисили вођство преко Бруса Хеме а Томаси Цама је из трећег покушаја из трансформације био прецизан и оверо финале.

У другом полуфиналу, по жестоком пљуску и натопљеном терену у дуелу са Кенијом боље су се снашли седмирачи Енглеске, што је и разумљиво обзиром на поднебље одакле долазе. Ден Нортон је са два есеја и Кристијан Луис Прат са трансформацијом су обезбедили момцима са Црвеном ружом на грудма место и финалу. Пораз Кенијаца који су још једном доказали да су прерасли у праву рагби седам велесилу, ублажио је Ендру Амонде полагањем.

Ипак, у утакмици за бронзану медаљу на Мондијалу малопређашњу тврдњу везану за Кенију оповргао је Фиџи. Демонстрирали су сав раскош своје игре, постигли пет есеја и две трансформације. Почасно полагање момака са Црног континента било је дело Вилија Амбаке.

ВИЛИ АМБАКА У ДУЕЛУ СА ДЕНОМ НОРТОНОМ
ВИЛИ АМБАКА У ДУЕЛУ СА ДЕНОМ НОРТОНОМ

У финалу где су се заиста састале екипе које су највише показале у Москви, практично је постојао само један тим, тим Гордона Тенџинса. Да ће Новозеланђани бити толико доминантни није се могло наслутити по уводним моментима. Енглези су се успешно бранили до тренутка када је одлучујући продор направио Шервин Стауерс. Упослио је Тима Микелсона који је у пуном трку и под добрим углом покупио лопту, испринтао до гола и положио. Томаси Цама је био прецизан из једноставне позиције за додатна два поена.

Други есеј Ол блекса се родио из грешке Енглеза у ауту. Новозеланђани су је покупили, направили рак, Ди Џеј Форбс је брзо извео лопту из формације и поп пасом проследио је до Цаме који је био оборен али тек у есеју. Деми пореклом са Фиџија је погодо претварање. Одмах потом други пут у листу стрелаца се уписао Тим Миелсон а Томаси Цама опет био прецизан из трансформације.

У другом полувремену претежно се водила територијално – тактичка борба шутевима у поље противника. И у том сегменту игре Ол блекси су се боље снашли. После казне развукли су лопту с једне стране терена на другу и поентирали преко Ваисакеа Нахолоа а Цама први пут био непрецизан у финалу.

ШАМПИОНСКА ХАКА: Ол блекси изводе традционални плес Маора
ШАМПИОНСКА ХАКА: Ол блекси изводе традционални плес Маора

Најлепши тренутак у сусрету за титулу шампиона света десио се по оглашавању сирене која означава крај меча где су Новозеланђани демонстрирали неоспоран квалитет. После изведеног аута могли су лопту шутем да избаце у аут и започну славље. Међутим, одлучили су да одиграју акцију и докрајче противника. Лопта је дошла до до Гила Каке који се само трен раније утрчао на терен са клупе за резервне играче. Са сопствене половине је започео продор, претрчао ривала, отарасио се и последњег одбрамбеног и постигао есеј. Неумољиви Томаси Цама је још једном трансформацијом оверио титулу шампиона света у рагбију седам.

Ипак, прво злато у Москви су освојиле даме. Канађанке су издржале притисак у првих тридесетак секунди меча за трофеј док Порита Вудман није постигла први есеј за девојке у црном. Кели Брејзер је била успешна из трансформацја али не и после и сопственог полагања. Северноамериканке су смањиле полагањем Ариел Дубисет Борис а узвратила је Хани Хиреме.

ШАМПИОНКЕ СВЕТА: Новозеланђанке
ШАМПИОНКЕ СВЕТА: Новозеланђанке

Других десет минута отворила је Канађанка Гислан Ландри поентирањем. Међутим, Порита Вудман је још једним есејем који је претворила Тајла Нахтан Вонг отклонила опасност а славље увећала Кајла Мек Алистер.

Остаће незаборавна и никад до сада виђена слика са смотри најбољих семичара и седмичарки света. На терену Лужњикија најпре су девојке Новог Зеланда одиграле Хаку са момцима иза себе а каснје су и Ол блекси извели традиционални плес Маора уз подршку дама у позадини.

РЕЗУЛТАТИ НОКАУТ ФАЗЕ

Четвртфинале Боула

ТУНИС – УРУГВАЈ 7:12

РУСИЈА – ШПАНИЈА 17:7

ХОНГ КОНГ – ГРУЗИЈА 10:31

ЈАПАН – ФИЛИПИНИ 50:0

Четвртфинале Плејта

САМОА – ЗИМБАБВЕ 26:17

АРГЕНТИНА – САД 28:5

ШКОТСКА – ПОРТУГАЛ 17:0

КАНАДА – ТОНГА 26:0

Четвртфинале Купа

ЈУЖНА АФРИКА – ФИЏИ 10:12

НОВИ ЗЕЛАНД – ВЕЛС 26:10

ЕНГЛЕСКА – АУСТРАЛИЈА 21:17

КЕНИЈА – ФРАНЦУСКА 24:19

ПОЛУФИНАЛЕ БОУЛА

УРУГВАЈ – РУСИЈА 0:38

ГРУЗИЈА – ЈАПАН 21:24

ПОЛУФИНАЛЕ ПЛЕЈТА

САМОА – АРГЕНТИНА 21:14

ШКОТСКА – КАНАДА 7:21

ПОЛУФИНАЛЕ КУПА

ФИЏИ – НОВИ ЗЕЛАНД 0:17

ЕНГЛЕСКА – КЕНИЈА 12:5

ФИНАЛЕ БОУЛА

РУСИЈА – ЈАПАН 29:5

ФИНАЛЕ ПЛЕЈТА

САМОА – КАНАДА 12:19

УТАКМИЦА ЗА ТРЕЋЕ МЕСТО

ФИЏИ – КЕНИЈА 29:5

ФНАЛЕ СВЕТСКОГ ПРВЕНСТВА

НОВИ ЗЕЛАНД – ЕНГЛЕСКА 33:0

РЕЗУЛТАТИ НОКАУТ ФАЗЕ У КОНКУРЕНЦИЈИ ЖЕНА

Четвртфинале Боула

ХОЛАНДИЈА – ЈАПАН 19:14

БРАЗИЛ – КИНА 5:10

ФРАНЦУСКА – ТУНИС 40:7

ЈУЖНА АФРИКА – ФИЏИ 5:22

Четврфинале Купа

НОВИ ЗЕЛАНД – ЕНГЛЕСКА 24:7

САД – ИРСКА 14:5

РУСИЈА – КАНАДА 12:15

АУСТРАЛИЈА – ШПАНИЈА 10:14

ПОЛУФИНАЛЕ БОУЛА

ХОЛАНДЈА – КИНА 17:12

ФРАНЦУСКА – ФИЏИ 10:12

ПОЛУФИНАЛЕ ПЛЕЈТА

ЕНГЛЕСКА – ИРСКА 22:0

РУСИЈА – АУСТРАЛИЈА 5:7

ПОЛУФИНАЛЕ КУПА

НОВИ ЗЕЛАНД – САД 19:10

КАНАДА – ШПАНИЈА 10:0

ФИНАЛЕ БОУЛА

ХОЛАНДИЈА – ФИЏИ  10:12

ФИНАЛЕ ПЛЕЈТА

ЕНГЛЕСКА – АУСТРАЛИЈА 5:14

УТАКМИЦА ЗА ТРЕЋЕ МЕСТО

САД – ШПАНИЈА 10:5

ФИНАЛЕ СВЕТСКОГ ПРВЕНСТВА

НОВИ ЗЕЛАНД – КАНАДА 29:12

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.