СВЕ ЈЕ СПРЕМНО ЗА ИСТОРИЈСКИ МЕЧ У САМОИ

ДОЧЕК ОЛ БЛЕКСА НА АЕРОДРОМУ
ДОЧЕК ОЛ БЛЕКСА НА АЕРОДРОМУ

Од коликог је значаја Самоанцима сутрашња утакмица у Апии са Новим Зеландом можда ће најбоље осликати податак да је пре осам месеци, када је меч заказан, дан одигравања сусрета проглашен нерадним! Заиста, прво гостовање чувених Ол блекса за грађане прелепе пацифичке земље, опседнуте рагбијем, има статус државног празника јер су од како се игра рагби чекали на њега.

Везе Самое и Новог Зеланда су јаке и корени сежу дубоко у не тако давну прошлост две нације. Окланд, највећи град Аотеарое, је уједно и највећи град на свету са Полинежанском популацијом, коју у великом броју чине Самоанци. Сами острвљани су дали велики печат држави светских шампиона, поготово рагбију. Преко 50 играча директно родом или пореклом са Самое је играло за Ол блексе, а доста њих је и отпутовало у своју постојбину да представља Нови Зеланд.

У стартној постави гостију самоанске крви су Кевин Меаламу, Џером Кеино, Џорџ Моала и Сони Бил Вилијамс док је Непо Лаулала на клупи.

Разлика у квалитету две рагби репрезентације, без обзира на географску близину, учинила је Самоу неинтересантном за гостовање Ол блексима. До сада су се свега пет пута састали, последњи дуел одигран је 2008. у Њу Плимуту где је Нови Зеланд декласирао сутрашње ривале 101:14.

Међутим, када су, наравно и само, из комерцијалних разлога, момци у црним дресовима у новембру прошле године одиграли меч у Чикагу против Сједињених Америчких Држава, које су квалитетом рагбија испод Самое, изазвали су револт љубитеља џентлменске игре и на Новом Зеланду и Самои.

ЗНАКОВИ СКРОМНЕ АЛИ ИСКРЕНЕ И ИЗ СРЦА ДОБРОДОШЛИЦЕ НА СВАКОМ КОРАКУ
ЗНАКОВИ СКРОМНЕ АЛИ ИСКРЕНЕ И ИЗ СРЦА ДОБРОДОШЛИЦЕ НА СВАКОМ КОРАКУ

Сама иницијатива је покренута на друштвеним мрежама и убрзо је попримила широке и веома озбиљне размере до те мере да су Ол блекси једноставно морали да гостују комшијама. Тиме је доказано да без обзира што је игра професионализова пре две деценије, још увек је у њој остао да живи старих дух витештва.

Дочек Ол блекса је био један од највећих догађаја у историји земље. Аеродром државе која броји 180.000 становника је био препун одушевљених Самоанаца који су коначно дочекали да на свом тлу виде најбоље рагбисте света.

Ипак, на терену највећег спортског здања на Самои, стадиона Апиа парк који прима готово пет процената популације, или 8.000 душа, далеко да ће све цветати од љубави а поготово нежности.

Домаћини су веома познати по својим физичким предиспозицијама али и техници. Због повреда Самоа неће бити у најјачем саставу, али су звучна великих и богатих европских клубова каошто су браћа Писи, Кен и Тусиата, Сенсус Џонстон, Нејн Томпсон, Кан Фонтуали` и, Алесана Туилаги, Алофа Алофа, Тим Нанаи Вилијамс који је рођак и заједно игра Сонијем Билом Вилијамсом у Чифсима али ће овог пута бити на супротним странама. На клупи имају имена која изазивају поштовање попут Ентони Перенисе, Џо Текори, Маури Фаасалаву, Фаиалага Афамасага.

САМОАНЦИ ИЗВОДЕ СИВА ТАУ
САМОАНЦИ ИЗВОДЕ ЊИХОВ РАТНИЧКИ ПЛЕ СИВА ТАУ

Идентична је ситуација и код Ол блекса али из другачијих разлога. Стив Хансен није могао да рачуна играче Хајлендерса и Хурикејнса јер им је неопходан одмор обзиром да су пре непуних пет дана играли финале Супер рагбија у Велингтону.

Сигурно је да ће мала али веома поносна нација, још мања од новозеландске, апсолутно дати све од себе против светских шампиона и најуспешнијег колектива у историји модерног спорта. Жртвоваће све што је потребно не само да се достојно супротстави Ол блексима, већ можда и да изненади и направи светску сензацију.

Подсећања ради, Самоа је у исто ово време, готово пре тачно четири године, такође у склопу припрема за Првенство, тада, три нације, у Сиднеју победила Аустралију 32:23. Знамо да се историја у разним облицима понавља и да не побеђује увек јачи на папиру.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.