СПРИНГБОКСИ ПОРАЗИЛИ ЕНГЛЕСКУ, ПРОШЛИ У ФИНАЛЕ СВЕТСКОГ КУПА У ФРАНЦУСКОЈ

ТРЕНУТАК ОДЛУКЕ: Хандре Полард изводи трећу, победонсну казну за Јужну Африку против Енглеске. ФОТО: World Rugby/Getty Images
ТРЕНУТАК ОДЛУКЕ: Хандре Полард изводи победонсну казну за Јужну Африку против Енглеске. ФОТО: World Rugby/Getty Images

У драми какву изгледа може да спреми само кухиња Светског купа у Француској, у другом полуфиналу Мондијала одиграном у Сен Денију на стадиону Француска, Спрингбокси су два минута пред крај меча успели да дођу до преокрета казенинм ударцем Хандера Поларада са око 50 метара удаљености и издејствују победу 16:15 (6:12) над Енглеском чиме су изборили меч за одбрану титуле шампиона света.

Одабраници Стивена Бротвика готово да су доминирали до последњих петнаестак минута сусрета што су и претворили у вођство током читавог тока меча до пред сам крај. Јужна Африка је правила нетипичне грешке за екипу тог нивоа а Црвене руже су користиле зналачки све грешке противника.

Али, рагби се игра 80 минута. У самој завршници полуфинала, Спрингбокси су повезали конце највише захваљујући уласку Хандреа Поларда који је заменио Манија Либока већ у 31. минуту али му је требало више од пола сата да уштимује оркестар.

Енглези су повели казненим удерцем Овена Фарела у трећем минуту сусрета.

Капитен Црвених ружа удвостручио је предост своје екипе још једним прецизним шутем из казне у десетом минуту после грешака Јужне Африке најпре у ауту неубацивши лопту по средини а и каснје у раку у наставку акције насталом после мелеа.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО СА СТАДИОНА ФРАНЦУСКА У СЕН ДЕНИЈУ: Јован Бајић
ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО СА СТАДИОНА ФРАНЦУСКА У СЕН ДЕНИЈУ: Јован Бајић

Та предност је била преполовљена на исти начин на који је и удвостручена, казном Манија Либока.

На шест разлике опет је довео Енглезе Овен Фарел трећим прецизним шутем на гол после казне Јужне Африке.

Таман када су се ослободили притиска вицешампиона, шампиони света су опет направили неизнуђену грешку. Шутем из казне су се пребацили у половину противника где нису дуго боравили у првих двадесетак минута сусрета али опет нису добро извели убацивање лопте у аут. Опет је Мбонгени Мбонамби бацио лопту на своју страну и опет је главни судија меча Бен О` Кифи оправдано досудио скрам за Енглезе чиме је прилика отишла у неповрат.

Видевши да мора нешто да мења, стратег Спрингбокса је променио отварача. Уместо Манија Либока, Жаке Нинабер је увео Ханреа Поларда.

Свега неколико минута по уласку на терен креатор игре шампиона енглеског Премијершипа Лестер Тајгерса и Јужне Африке је казном опет вратио Спрингбоксе на три разлике.

Ипак, пред одлазак на одмор, Овен Фарел је још једном дигао Енглеску  на шест поена разлике четвртим прецизним ударцем. Овог пута са око 50 метара удаљености.

ДЕТАЉ СА ДРУГОГ ПОЛУФИНАЛА: ФРеди Стјуарт у продорупротив Јужне Африке: ФОТО: World Rugby/Getty Images
ДЕТАЉ СА ДРУГОГ ПОЛУФИНАЛА: ФРеди Стјуарт у продорупротив Јужне Африке: ФОТО: World Rugby/Getty Images

Семафор је и поред велике борбе мировао све до 53. минута када је Овен Фарел, голом из шута из одскока први пут у окршају довео Црвене руже на девет разлике.

У 57. минуту Спрингбокси су ређали грешку за грешком. У једном нападу чак им је три пута лопта испала у напред, Чеслину Колбеу два пута када није успео да исконтролише веома неугодан шут по земљи Овена Фарела који је закувао невољу Јужне Африке, чиме је издејствовао скрам на седам метара од есеја противника. Ипак, у кључном тренутку, Спринбокси су у скраму на убацивање Енглеске издејсвовали казну против ривала.

Коначно је у 68. минуту Јужна Африка била Јужна Африка. Прво су опет у скраму на убацивање Енглеске издејствовали казну. Потом је Хандре Полард фантастичним шутем са своје половине одвео Спрингбоксе на пет метара од есеја противника. Добро су извели аут и акцију која је уследила. После пар фаза Ар Џи Снајман је постигао први есеј на мечу, први за Јужну Африку. Хандре Полард је трансформисао полагање резервног играча светских шампиона чиме су се Спрингбокси приближили на два поена разлике.

Хандре Полард је 77. минуту упутио висок шут у поље Енглеске који момци у беом нису могли да изконтролишу. Испала им је лопта у напред, Бен О` Кифи је досудио меле за Јужну Африку а потом и казну јер су Спрингбокси самлели Енглезе у мелеу.

Два минута пред крај другог полуфиналног окршаја, са око 50 метара Хандре Полард је имао довољно живаца, прибраности и концетрације да поред огромног притиска успешно изведе казени ударац чиме су светски шампиони први пут повели на мечу.

Спрингбокси су у последњим тренуцима драме одолели нападима Енглеске, коју су пре четири године савладали у финалу Светског купа у Јапану, победивши је у Сен Денију 16:15 за пролазак у финале Мондијала у Француској где ће за одбрану титуле укрстити копља са Новим Зеландом за седам дана.

ЕНГЛЕСКА – ЈУЖНА АФРИКА 15:16 (12:6)

Стадион Француска у Сен Денију

Гледалаца: 78098

Главни судија: Бен О` Кифи (Нови Зеанд)

Помоћници: Метју Рејнал (Француска), Пол Вилијамс (Нови Зеланд)

Судија у ТВ студију: Брендон Пикерел (Нови Зеланд)

ЕНГЛЕСКА: Џое Марлер, Џејми Џорџ, Ден Кол, Маро Итоје, Џорџ Мартин, Кортни Лоувс, Том Кари, Бен Еарл, Алекс Мичел, Овен Фарел, Елиот Дали, Ману Самоа Туилаги, Џое Мрчент, Џони Меј, Фреди Стјуарт

Тео Дан, Елис Генџе, Кајл Синклер, Оли Чесум, Били Вунипола, Данијел Кер, Џорџ Форд, Оли Лоренс

ЕСЕЈИ:

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ:

КАЗНЕ: Овен Фарел (3`, 10, 24, 39`)

ГОЛОВИ ИЗ ШУТА ИЗ ОДСКОКА: Овен Фарел (53`)

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

ЈУЖНА АФРИКА: Стивен Китцоф, Мбонгени Мбонамби, Франсис Малхербе, Ебен Етцебет, Франко Мостерт, Сија Колиси, Питер Стеф Ду Тоит, Дуан Вермулен, Кобус Реинах, Мани Либок, Чеслин Колбе, Дамиен Де Аљенде, Џеси Криел, Курт Ли Арендсе, Дамиан Вилијемсе

Деон Фури, Окс Нче, Винсент Кох, Ар Џи Снијман, Квага Смит, Фаф Де Клерк, Хандре Полард, Вили Ле Ру

ЕСЕЈИ: ()69

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ:

КАЗНЕ: Мани Либок (21`), Хандре Полард (35`, 78`)

ГОЛОВИ ИЗ ШУТА ИЗ ОДСКОКА:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.