ОЛ БЛЕКСИ СЛАВИЛИ У ПРВОМ ТЕСТУ ПРОТИВ ЛАЈОНСА

СТРЕЛАЦ ДВА ЕСЕЈА: Реико Иоане постиже први од два есеја на мечу
СТРЕЛАЦ ДВА ЕСЕЈА: Реико Иоане постиже први од два есеја на мечу

У утакмици која се с правом назива тестом, што је приказан квалитет игре и оправдао, рагбисти Новог Зеланда су на терену стадиона Иден парк у Окланду, нанели пораз 30:15 (13:8) селекцији Британски и Ирских Лавова и тиме повели у серији од три меча са 1:0.

Читавих 12 година исчекивала се турнеја на Аотеарои најбољих играча које Енглеска, Ирска, Велс и Шкотска могу да понуде и почетак тест серије са Ол блексима.  Много боља игра Британски и Ирских Лавова у последњих пар припремних мечева обећавала је изузетно узбудљиву и неизвесну утакмицу што први тест заиста и био до последњих 20 минута када домаћини преломили сусрет.

Гости су достојно и храбро представљали своје земље и равноправно се носили са најбољом селекцијом на свету. У пар ситуација, озбиљно су претили преокретом, у чему их је више фантастична одбрана Новозенађана осујетила, него сопствене грешке у нападу.

Једноствано, као и друге селекције, нису могли да поднесу невероватан притисак који су Ол блекси вршили. Поклекли су у последњој четвртини меча, за шта су поред осталог у великом мери биле одговорне квалитетне измене које је Стив Хансен начинио.

Неке од промена су биле тактичке а неке приморане бруталношћу саме игре која је била у таквом мери интезивна да је стручни штаб домаћих још у првом полувремену морао да промени Бена Смита, због сумње на потрес мозга и Рајана Кротија који је повредио задњу ложу док је осам минута пред крај и Џером Кеино морао на лекарски преглед због истог разлога као и Бен Смит.

Ол блекси су повели 10:0 одличним есејем Кодија Тејлора и трансформацијом и раније казном Баудена Барета. Отварач Хурикејнса био је сигуран из шута на гол после казне коју је скривио Мако Вунипола у раку.

Одбрани Лајонса је попустила концетрација само на пар секунди што је било довољно Новом Зеланду да јој пронађе рупу. Домаћини су брзо извели казну и развили игру по десној страни терена. Бауден Барет је прескочивши добар део игралишта пронашао Израела Дага који није упутио најбоље додавање ка Кодију Тејлору. Ипак, талонер Крусејдерса се снашао и покупио лопту која му је ишла буквално пертле копачких и положио.

Бауден Барет био сигуран за додатна два а нешто касније, креатор игре домаћих је разменио по казну са Овеном Фарелом.

Три минута пред одлазак на одмор, Лавови су показали зубе и колико могу да буду опасни. Лиам Вилијамс, који је добио предност на позицији аријера у односу на Ли Халфпенија, развио је контранапад из сопоствених 22 метара. Прешавши на половину противника, пре него што је био заустављен, проиграо је Џонатана Дејвиса, а центар Велса крило Енглеске Елиота Дејлија који је вратио лопту Дејвису.  Приликом пада, Дејвис је оф лоудом проиграо Шона О`браја који је вредно пратио игру и у пуном трку прихвативши додавање, прешао је преко гол линије и положио. Овен Фарел је промашио трансформацију.

По мојој процени, кључи тренутак на тесту се десио почетком другог полувремена када су Лавови имали иницијативу која је уродила казном против Ол блекса.

Исувише самоуверени, гости су се одлучили да уместо казне и шута на гол, чиме би се евентуалним прецизним ударцем Фарела приближили на два разлике и имали лопту поново у поседу јер би уследио почетни шут на њих, одлучили да играју аут. У молу касније формираном, Ол блекси су им украли лопту чиме је опасност по промену резултата била отклоњена.

Другом есеју Новог Зеланда који је наговестио коначни исход сусрета, претходио је одличан меле у где су домаћи били веома доминантнији од Лавова. Каптен Керијан Рид је демонстрирао врхунске вештине. Покупио је лопту која му је била испуцана из руке када је покушао први пут покушао да је подигне. Одмах потом је оф лоудом, при самом паду, проиграо Ерона Смита. Деми је проследио пас до Израела Дага који је кошаркашким додавањем упослио Ерона Крудена, а отварач Чифса пронашао Реикоа Иоанеа на крилу. Момак који је добио предност у односу на Џулијена Савеу, оправдао је поверење селектора постигавши есеј. Бауден Барет је и ово полагање трансформисао.

Да је Стив Хансен заиста урадио прави ствар ставивши млађег од браће Иоане у стартну поставу, потврдило се девет минута пред крај утакмице када је Реико испратио висок шут Ерона Смита, који Лиам Вилијамс није успео да покупи. Али зато јесте седмичар Новог Зеланда. Реико Иоане је покупивши лопту претрчао оба крила Лавова, и Елиота Дејлија и Ентонија Востона, положио други пут на мечу. Бауден Барет је и трећи пут био сигуран из претварања за 30:8.

Британски и Ирски Лавови се нису предали од борбе ни када је било јасно да је пораз неминован. После истека 80. минута резервни деми Рис Веб је подигао лопту из рака бацио је преко гол линије, а Овен Фарел поставио из трансформације коначних 30:15.

НОВИ ЗЕЛАНД – БРИТАНСКИ И ИРСКИ ЛАВОВИ 30:15 (13:8)

Стадион Иден парк у Окланду

Гледалаца: 50.000

Главни судија: Јако Пајпер (Јужна Африка)

Помоћници: Роман Поли (Француска), Жером Гарсе (Француска)

Судија у ТВ студију: Џорџ Ајуб (Аустралија)

НОВИ ЗЕЛАНД: Џо Муди, Коди Тејлор, Овен Френкс, Броди Реталик, Џером Кеино, Сем Кејн, Керијан Рид, Ерон Смит, Бауден Барет, Реико Иоане, Рајан Кроти, Сони Бил Вилијамс, Израел Даг, Бен Смит

Нејтан Харис, Вајат Крокет, Чарли Фаумуина, Скот Барет, Арди Савеа, Ти Џеј Перенара, Ерон Круден/Лима Сопоага, Ентон Леинарт Браун

ЕСЕЈИ: Коди Тејлор (19`), Реико Иоане (56`, 71`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Бауден Барет (21`, 58`, 72`)

КАЗНЕ: Бауден Барет (15`, 35`, 62`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

ЛАВОВИ: Мако Вунипола, Џејми Џорџ, Тадт Фурлонг, Алун Вин Џонс, Џорџ Круз, Питер О` Махуни, Шон О` Брајан, Таулупе Фалетау, Конор Мареј, Овен Фарел, Елоит Дејли, Бен Те` о, Џ, онатан Дејвис, Ентони Вотсон, Лиам Вилијамс

Кен Овенс, Џек Мек Гра, Кајли Синклер, Маро Итоџе, Сем Ворбартон, Рис Веб, Џонатан Секстон, Ли Халфпени

ЕСЕЈИ: Шон О` Брајан (36`), Рис Веб (80`+2`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Овен Фарел (80`+3`)

КАЗНЕ: Овен Фарел (80`+3`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.