ЕНГЛЕЗИ ИЗНЕНАДИЛИ ВЕЛШАНЕ

ТРИЈУМФОВАЛИ У КАРДИФУ: Енглези славе есеј Ентонија Вотсона
ТРИЈУМФОВАЛИ У КАРДИФУ: Енглези славе есеј Ентонија Вотсона

У премијерној утакмици 121. издања најпрестижнијег репрезентативног такмичења Европе, рагбисти Енглеске су, без обзира што су у сусрет ушли као аутсајдери, успели да савладају Велс у Кардифу, који је од готовог направио вересију, победивши их 21:16 (8:16) на терену стадиона Миленијум далеко бољом игром у другом полувремену, чиме су доказали да су тим кадар за највише успехе.

Велшани су држали конце игре у својим рукама  у првих 40. минута. Тада се чинило да ће остварити још једну победу на сопственом терену против старог непријатеља, али наставак је у потпуности припао Црвеним ружама које су у просто процветале после паузе у хладној кардифшкој ноћи и однеле славу.

Џони Меј се приликом обарања Лија Халфпенија, није склонио из рака, чиме је омогућио аријеру домаћих да укњижи прве поене на мечу из казненог ударца за вођство 3:0.

Који трен касније, лопту из скрама, под огромним притиском Енглеза, из готово из прве линије мелеа, Таулупе Фалетау је подигао, одличним оф лоудом проиграо Риса Веба а деми домаћих је са позиције крила утрчао у есеј простор и положио. Дaн Бигар је био прецизан из трансформације за додатна два поена.

А СВЕ ЈЕ ЛЕПО ПОЧЕЛО ПО ВЕЛШАНЕ: Рис Веб пред полагање
А СВЕ ЈЕ ЛЕПО ПОЧЕЛО ПО ВЕЛШАНЕ: Рис Веб пред полагање

После казне коју је скривио Гетлин Џенкинс оборивши скрам Енглеза, гости су се ударцем из казне у аут и добро изведеним убацивањем приближили гол линији ривала. У ситуацији када се учинило да су играчи дијагонале затворени, Мајк Браун је шутнуо лопту по земљи ка есеј простору, а пре него што је ушла у само поље, Ентони Востон ју је у паду ухватио пре Велшана и поентирао. Џорџ Форд је из претварања погодио стативу али лопта није прошла између статива после одбитка.

Вођство је повисио Ли Халфпени још једном казном, са готово идентичног места али са друге стране терена а Џорџ Форд је узвратио истом мером, првим прецизним шутем на гол. Интересантно  је да је Ли Халфпени, два минута касније, са знатно ближе позиције у односу да претходне три ситуације, промашио стативе.

После истека 40.минута Велшани су створили добру ситуацију и позицију Дану Бигару који је шутем из одскока закључио полувреме са осам пена предности на страни домаћих.

Вероватно да се нико од навијача Велса док је куповао пиво на паузи између полувремена, није надао коначном исходу меча јер су Змајеви деловали импресивно, сигурно, на добро познатој стази ка победи.  Међутим, десило се нешто сасвим супротно од њихових очекивања.

Почетком наставка Енглези су консолидовали редове и умањили вођство противника есејем Џонатана Џозефа који је прошао кроз четворицу ривала и положио а Џорџ Форд трансформисао есеј другог центра. Који трен касније су имали прилику да поведу први пут на мечу али је отварач Бата био не прецизан из казне.

Оно што су пропустили 15 минута раније, Енглези су надокнадили. Џејсма Хаскела је у постизању есеја поред Таулупеа Фаллетауа и Алекса Катберта спречила статива, али обзиром да је није у њу ударио лоптом, од пет поена није било ништа. Џорџ Форд се искупио на поправном успешном казном чиме су гости направили преокрет, док је Алекс Катберт отишао на клупу за кажњене на десет минута јер се није склонио из рака после обарања Хаскела.

У претпоследњем минуту Џорџ Форд је још једном казном осигурао победу Енглеске, прву у Кардифу од 2011. године, чиме су изабраници Стјуарта Ланкастера наговестили да су можда кадри да постану шампиони Првенства шест нација.

Јован Бајић

ВЕЛС – ЕНГЛЕСКА 16:21 (16:8)

Стадион Миленијум у Кардифу

Гледалаца: 72.500

Главни судија: Жером Гарсе (Француска)

Помоћници: Роман Поли (Француска), Метју Рејнал (Француска)

Судија у ТВ студију: Сајмон Мек Даувел (Ирска)

ВЕЛС: Гетлин Џенкинс, Ричард Хибарт, Самсон Ли, Џејк Бал, Алун Вин Џонс, Ден Лидијат, Сем Вормбартон, Таулупе Фалетау, Рис Веб, Дан Бигар, Џорџ Норт, Џејми Робертс, Џонатан Дејвис, Алекс Катберт, Ли Халфпени

Скот Болдвин, Пол Џејмс, Ерон Џревис, Лук Чартрис, Џастин Типурић, Мајк Филипс, Рис Присланд, Лиам Вилијамс

ЕСЕЈ: Рис Веб (8`)

ТРАНСФОРМАЦИЈА: Ли Халфпени (9`)

КАЗНЕ: Ли Халфпени (2`, 24`)

ДРОП ГОЛ: Ден Бигар (40`)

ЖУТИ КАРТОН: Алекс Катберт (61`)

ЕНГЛЕСКА: Џо Марлер, Дилан Хартли, Ден Кол, Дејв Атвуд, Џорџ Кртис, Џејмс Хаскел, Крис Робшов,Били Вунипола, Бен Јангс, Горџ Форд, Џони Меј, Лунтер Бурел, Џонатан Џозеф, Ентони Вотсон, Мајк Браун

Том Јангс, Мако Вунипола, Керијан Брукс, Ник Истер, Том Крофт, Ричард Вигелсворт, Данијел Ципријани, Били Твелвтрис

ЕСЕЈИ: Ентони Вотсон (15`), Џонатан Џозеф (45`)

ТРАНСФОРМАЦИЈА: Џорџ Форд (46`)

КАЗНЕ: Џорџ Форд (32`, 63`, 79`)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.