СТАРТУЈЕ ПРВЕНСТВО ШЕСТ НАЦИЈА

КОМЕ ЛИ ЋЕ ПРИПАСТИ: капитени хрле ка пехару
КОМЕ ЛИ ЋЕ ПРИПАСТИ: капитени хрле ка пехару

Једно од најстаријих међународних такмичења уопште не само у рагбију, које још увек живи и које окупља сам крем Старог континента, стартоваће данас својим 121. издањем. Овогодишње Првенство шест нација посебно је интересантно јер је практично последње такмичење пред Светско првенство које нас очекује у септембру. Легендарни турнир ће вечерас у Кардифу отворити Велс и Енглеска док ће се сутрадан састати Француска и Шкотска, односно Италија и бранилац титуле Ирска.

Ривалство Велса и Енглеске, поготово у рагбију, не треба посебно истицати. Апсолутно је јасно да ће трибине стадиона Миленијум у Кардифу бити пуне душа које ће у огромној већини надају поразу гостију. Поред навијачке острашћености, разлог за таква очекивања леже у чињеници да селектор Енглеске Стјуарт Ланкастер је могао, због повреда, само на деветорицу да рачуна из стартне поставе у односу на послењи меч који су одиграли.

Наш народ каже да се на муци познају јунаци. Да ли то Енглези заиста и јесу, у пренесеном смислу, да ли су кадри да за седам месеци освоје и трофеј Вилијам Веб Елис, биће познато после вечерашње утакмице на игралишту где су последњи пут претрпели понижавајући пораз 30:3 којим су 2013. у последњем колу титулу оставили Велшанима.

Са друге стране Ворен Гетланд нема таквих брига. Готово да су му сви играчи на располагању које ће на терену Миленијума као капитен предводити Сем Вормбартон у својој 50. утакмици за репрезентацију.

Ирци ће у одбрану титуле кренути у Вечном граду на Олимпијском стадиону. Мало је оних који верују да ће Азури успети да изненаде момке са Смарагног острва као што су то успели пре две године када су тријумфовали 22:15. Не само да држе квалитет него и да дижу игру на виши ниво синови Ирске су показали током гостовања селекција са јужне хемисфере у новембру када су на колена бацили и Јужну Африку и Аустралију. Италија не би требала да им представља проблем на путу ка освајању трофеја.

Можда се ове године не сврставају у круг  фаворита за освајање титуле, али са Французима се никад не зна. Ако је судити по традицији, гостовање Шкота у Сен Денију им иде на руку јер Келти нису извојевали победу са континенталне стране Ла Манша још од ере Првенства пет нација, односно 1999. када су последњи пут и били шампиони.

ПАРОВИ ПРВОГ КОЛА ПРВЕНСТВА ШЕСТ НАЦИЈА

Вечерас:

ВЕЛС – ЕНГЛЕСКА, стадион Миленијум, Кардиф

Сутра:

ИТАЛИЈА – ИРСКА, Олимпијски стадион, Рим

ФРАНЦУСКА – ШКОТСКА, стадион Француска, Сен Дени

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.