ИРЦИ И ЕНГЛЕЗИ У ПРВОМ ПЛАНУ


ИСТУПИЛИ КАО ФАВОРИТИ: рагбисти Енглеске и Ирске у једном од претходних дуела.
ИСТУПИЛИ КАО ФАВОРИТИ: рагбисти Енглеске и Ирске у једном од претходних дуела.


Без обзира што је пред нама тек друго коло Купа шест нација, оно је веома интересантно јер у великој мери може одлучити коначну судбину најпрестижнијег репрезентативног такмичења Европе. У првом мечу првог дана Шкоти ће се састати с Италијанима у Единбургу. У Сен Денију ће снаге одмерити Француска и Велс док ће се сутрадан у Даблину одиграти сусрет између Ирске и Енглеске.

Горе поменута констатација је произашла из чињенице да су поред Италијана Ирци и Енгелзи без пораза с тим да последњем пару дају највеће шансе, можда чак и за Грен слем. Ирска ће у својој кући на терену стадиона Ленсдаун роуд, где ће сутра угостити Енглезе, играти и с Французима док ће гостовати Шкотима и Азурима. Енглези поред пута у Даблин и Рим иду на ноге Велшанима у последњем колу а на Твикенхему ће дочекати Французе.

Дуели Хајлендера и Азура у Купу шест нација углавном су одлучивали о селекцији која ће такмичење завршити на последњем месту али ако је судити по ономе што смо видели у првом колу, можда ће се то променити, макар што се Италијана тиче. Рагбисти с Апенинског полуострва пре шест дана су у Риму бацили на колена вице шампионе света и ако данас савладају Шкоте готво сигурно ће избећи Вуден спун, односно Дрвену кашику – фигуративни трофеј који „добија“ задњи на табели на крају турнира.

ДЕТАЉ С ПРЕТХОДНОГ ДУЕЛА ШКОТСКЕ И ИТАЛИЈЕ: Мартин Кастрођовани у контакту с Хајлендерима.
ДЕТАЉ С ПРЕТХОДНОГ ДУЕЛА ШКОТСКЕ И ИТАЛИЈЕ: Мартин Кастрођовани у контакту с Хајлендерима.

Италијани су поред прошлонедељног тријумфа и у последњој утакмици претходне сезоне забележили победу, управо против Шкота али у Вечном граду. У случају данашње победе то ће им бити први пут да су три везали у низу.

Шкотска је последњих пет сезона Куп шест нација почињала с два пораза и победили су свега у једну утакмицу од претходних 11 у овом такмичењу. Занимљиво је да су последњи пут у елитном друштву Старог континента славили пре две године управо у дуелу с Италијанима 21:8 на Марејфилду где ће и дана укрстити копља.

Можда још један чињеница која иде у прилог Шкотима што се традиције тиче а то је да су  Азури само једном осетили сласт победе у Единурбу, 2007. било је 17:37, исте године када су Италијани једини пут остварили два тријумфа у сезону у Купу шест нација.

Дуел Француза и Велшана је меч одлуке за обе селекције ако желе да остану у шампионској трци обзиром да су и једни и други претрпели поразе у првим утакмицама. Триколори су четири меча за редом без победе на турниру што им се није десило још од сезона 1974. – 1975. а две утакмице на старту престижног такмичења су последњи пут изгубили пре 31. годину.

ДЕТА Љ С ПОЛУФИНАЛА МОНДИЈАЛА 2011: Капитен Велса Сем Ворбартон обара Венсана Клера за црвени картон.
ДЕТА Љ С ПОЛУФИНАЛА МОНДИЈАЛА 2011: Капитен Велса Сем Ворбартон обара Венсана Клера за црвени картон.

Змајеви су у лошијем положају јер им је пораз од Ираца у претходној рунди био осми у низу. Ужаснију серију су имали само још у периоду од 2002. до 2003. када су десет пута за редом изгубили. Додатна мука је и изостанак капитена Сема Ворбартона због повреде рамена задобијене у поразу од Ираца. Крилном треће линије Змајева утакмица с Француском у полуфиналу 2011. сигурно је остала у најгорем сећању јер је у 19. минуту престрого добио црвени картон због опасног обарања Венсана Клера.

Изостанак Ворбартона вероватно је изоловао Џејмија Робертса као ударну песницу напада. Центар кардиф Блузса ће против Триколора одиграти 50 утакмицу за национални тим.Булдожер у дијагонали на другој страни биће 183 центиметара висок и 115 килограма тежак Метју Бастаро који ће започети меч у стартној постави први пут од 2010. године.

Многи у земљи галских петлова дижу обрву при помисли на одабир играча главног стратега Француза. Филип Сен Андре је међу 23. који су у протоколу за меч уврстио четири центра и крило на место аријера. Замера му се и то што је на позицијама 10, 12, 13 поставио трио Тулона који у тој комбинацији никад није играо у клубу. Међутим, ако Триколори сутра победе Велшане који од 2005. нису тријумфовали на Стад Франсу, све ће му бити опроштено.

Окршај старих непријатеља у Даблину већ у овој фази такмичења може одлучити евентуалног победника турнира. У игри су и Трипл круна и Грен слем као и прво место на табели. Последњи пут Куп шест нација Енглези су освојили 2011. а Ирци две сезоне раније када су покупили све трофеје што им је претходно успело још давне 1946.

ДЕТАЉ С ЈЕДНОГ ОД ПРЕТХОДИХ ДУЕЛА ИРАЦА И ЕНГЛЕЗА: Дејвид Валас у продору против Црвених ружа.
ДЕТАЉ С ЈЕДНОГ ОД ПРЕТХОДИХ ДУЕЛА ИРАЦА И ЕНГЛЕЗА: Дејвид Валас у продору против Црвених ружа.

Момци у белом су били импресивни у нападу протекле недеље освојивши 655 метара с лоптом у рукама, дупло више него и било којој другој утакмици прошле сезоне и готово три пута више него у мечу за Калкута куп лане. Најефикаснији појединац је бип Овен Фарел са 18 поена из три трансформације и четири прецизна казена ударца уз само један промашај против Шкота.

С друге стране, Ирци су били фантастични у одбрали претходне суботе против Велса са округло 200 обарања, далеко више од било које репрезентације у првом колу а предњачио је леви стуб прве линије Леинстера Киан Хили са 21. плакажем. Међутим, екипа са Смарагног острва је била и најнедисциплинованија јер је направила 15 казни у дуелу с Велшанима и зарадила два жута картона.

Ирци и Енглези су се 126 пута састајали у прошлости. Сутрашњи домаћини су 46 пута славили док Енглези имају готово дупло више победа, тачније 72 осам сусрета је завршено ремијем.

ТАБЕЛА КУПА ШЕСТ НАЦИЈА ПРЕД ДРУГО КОЛО

[table “27” not found /]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.