ДЕБАК ИТАЛИЈАНА НА МАРЕЈФИЛДУ

ШКОТИ ВРАТИЛИ АЗУРЕ У СТВАРНОСТ: детаљ с меча у Еднибургу.
ШКОТИ ВРАТИЛИ АЗУРЕ У СТВАРНОСТ: детаљ с меча у Единбургу.

Сан о коначном избегавању улоге аутсајдера у Купу шест нација који је сниван на Апенинском полуостру протеклих шест дана у парам парчад је разбијен данас на терену стадиона Марејфилд у Единбургу. Шкоти су убедљиво савладали Италијане 34:10 (13:3) четири пута положивши лопту иза гол линије гостију. Азури су избегли бруку есејем Алесандра Занија у самој завршници сусрета и тиме ублажили пораз отрежњења после пролонедељног пијанства изазваним изненађујућом пробедом против Француске.

Изабраници Жака Брунела нису допутовали у престоницу Шкотске с улогом фаворита али је после учинка на Олимпику императив тријумфа и на Марејфилду висио у ваздуху. Италијани су имали почетну иницијативу и били веома близу постизања првих поена што им је омогућио Џим Хамилтом прошавши из казне кроз моли и узео лопту противнику а прекршај играча друге линије Јужноафрички арбитар Јако Пајпер је санкционисао. Из првог шута на гол Лућано Оркера је погодио стативу после чега је игра била претежно у рукама Шкота.

Предност домаћину је донео Грег Леидлоу из казненог ударца у 15. а десет минута касније отварач Единбурга и за овај меч померен на место демија, је удвостручио. Грешку Азура сурово је казнио натурализован Холанђанин који је покупио неконтролисани шут из рака а одбрамбени играч Италије лопту није успео да испуца. Прошавши двојицу ривала, укључујући и капитена гостију Серђа Парисеа, Тим Висер је на седмој утакмици за Шкотску постигао пети есеј а Грег Леидлоу је био сигуран за додатна два поена.

У последњем минуту првог полувремена Италијани су коначно постигли прве поене из казне ударцем Лућана Оркере.

СТРЕЛАЦ ДРУГОГ ЕСЕЈА ЗА ШКОТЕ: Мет Скот у подору.
СТРЕЛАЦ ДРУГОГ ЕСЕЈА ЗА ШКОТЕ: Мет Скот у подору.

У уводним моментима других 40 минута Шон Мејтланд је направио одличан продор и оф лоудом сјајно проиграо Мета Скота коме је преостало само да крунише акцију есејем. Свега три минута касније уследила је нова фатална грешка Италијана. Лућано Оркера који је био један од најзаслужнијих за недељни тријумф против Француске, покушао је рискантним додавањем да упосли саиграча али је пас отварача Зребри пресекао је Стјуарт Хог и спринтом спаливши 80 метара положио лопту између статива.

Четврти есеј Шкота био је дело Шона Ламонта. Универзалац у дијагонали који се лане после играња за Нортхемптон Сеинтсе и Скарлетсе вратио у Глазгов Вориорсе, покупио је лопту у отвореној игри на средини терена и уписао се у листу стрелаца после продорног трка. Грег Леидлоу који је од колега с Би Би Сија прогашњен за најбољег играча меча био је прецизан и из четвртог претварања за укупан учинак од 14 поена на сусрету.

Део онога што их је красило пре шест дана Италијани су показали шест минута пред крај меча у Единбургу када је у скраму на пет метера од есеја Шкота, на десној страни терена, Серђо Парисе повукао ка затвореној страни и на слепо лопту додао у лево где се нашао Алесандро Зани. Крилини треће линије је успео је да исконтролише пас и постигне пет поена а Кристофер Бартон који је заменио индиспонираног Лућана Оркеру, погодио за још два и тиме упристојио пораз.

ИНДИСПОНИРАНИ: капитен Италије Серђо Парисе у контакту с Робом Харлијем.
ИНДИСПОНИРАНИ: капитен Италије Серђо Парисе у контакту с Робом Харлијем.

ШКОТКСА – ИТАЛИЈА 34;10 (13:3).

Стадион Марејфилд у Единбургу.

Гледалаца: 66.000

Главни судија: Јако Пајпер (Јужна Африка).

Помоћници: Џон Леси (Ирска), Леитон Хоџ (Велс).

Судија у ТВ студију: Маршал Килгор (Ирска).

ШКОТСКА: Рајан Грант, Рос Форд, Јуан Мареј, Ричи Греј, Џим Хамилтон, Роб Харли, Кели Браун, Џони Бити, Грег Леидлоу, Руард Џексон, Тим Висер, Мет Скот, Шон Ламот, Шон Меитланд, Стјуарт Хог.

Пет Мек Артур, Мареј Лоу, Џеф Крос, Алистер Келок, Дејвид Дентон, Хенри Пиргос, Данкан Мајер, Макс Еванс.

ЕСЕЈИ: Тим Висер (30`), Мет Скот (43`), Стјуарт Хог (48`), Шон Ламонт (69`).

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Грег Леидлоу (31`, 44`, 49`, 70`).

КАЗНЕ: Грег Леидлоу (15`, 25`).

ЖУТИ КАРТОН: Џеф Крос (80`).

ИТАЛИЈА: Андреа Ло Ћићеро, Леонардо Ђилардини, Мартин кастрођовани, Квентин Гелденхјуз, Франческо Минто, Алесандро Зани, Симоне Фаваро, Серђо Парисе, Тобиас Ботес, Лућано Оркера, Лук Мек Лејн, Гонзало Канале, Томасо Бенвенути, Ђованбатиста Вендити, Андреа Маси.

Давиде Гиазон, Алберто Де Марћи, Лоренцо Цитадини, Антонио Паванело, Пол Дербишир, Едоардо Гори, Кристофер Бартон, Гонзало Гарсија.

ЕСЕЈ: Алесандро Зани (74`).

ТРАНСФОРМАЦИЈА: Кристофер Бартон (75`).

КАЗНЕ: Лућано Оркера (39`).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.