ЛЕНСТЕР, ШАМПИОН ЕВРОПЕ

ШАМПИОНИ ЕВРОПЕ: Рагбисти Ленстера прослављају освајање трофеја.
ШАМПИОНИ ЕВРОПЕ: Рагбисти Ленстера прослављају освајање трофеја.

Невероватном игром у наставку меча, превсходно Џонатана Секстона који је постигао 28 поена из два есеја, три трансформације и четири казне, рагбисти Ленстера успели су да накнода минус од 16 поена из полувремена и остваре победу 33:22 (6:22) против Нортхемптон Сеинтса у финалу Хајнекен купа одиграном пред пуним трибинама стадиона Миленијум у Кардифу и тиме се други пут оките титулом шампиона Европе.

Некарактеристично за велика финала када екипе опрезније улазе у меч обзиром на улог, представници Енглеске и Ирске нису се штедели ни трунке. Одмах су тавили до знања једни другима да ће ако треба и погинути на терену не би ли се домогли најпрестижнијег трофеја Старог континента.

ДЕТАЉ С МЕЧА ЛЕНСТЕР - НОРТХЕМПТОН СЕИНТС: Бен Фоуден постиже есеј.
ДЕТАЉ С МЕЧА ЛЕНСТЕР - НОРТХЕМПТОН СЕИНТС: Бен Фоуден постиже есеј.

Већ у шетом минуту Светци су забалежили прве поене есејем Фила Доусона који је трансформисао Стивен Мајлер. Два отварача су разменили по казну пре него што је аријер Енглеске Бен Фоуден успео да се отараси Брајана О` Дрискола и положи лопту иза гол линије противника и то у периоду када су били с играчем мање на терену због жутог картона Брајана Муатија зарађеног због повлачења Киана Хилија за дрес док је стуб Ленстера био без лопте. Мајлер је поново био сигуран за додатна два поена али трећи пут није јер се лопта одбила од стативе после поентирања капитена Сеинтса Дилана Хартлија за вођство 22:6.

У тим тренуцима се чинило да је утакмица решена и да ће Светци после 11 година поново попети на трон Европе али сви који су делили то мишљење грдо су се преварили.

ЧОВЕК ПРЕОКРЕТА И ОДЛУКЕ: Џонатан Секстон постиже есеј.
ЧОВЕК ПРЕОКРЕТА И ОДЛУКЕ: Џонатан Секстон постиже есеј.

Почетком других 40 минута Ленстер је све карте бацио у напад што је резултирало есејем младог Џонатана Секстона које је репрезентативни отварач Ирске и претворио. Непуних десет минута касније Џони је још једним плагањем и трасформациом приближио момке из Даблина на свега два поена разлике.

Ерупцију одушевљења присталица „плаваца“ који су били у већини на трибинама стадиона Миленијум изазвала је нова казна Секстона чиме је Ленстер први пут на мечу прешао у вођство а атмосфера је била идентићна и у 56. миутну јер је Фил Доусон добио жути картон чиме је практично питање победника било решено.

ДЕТАЉ С ФИНАЛА ХАЈНЕКЕН КУПА: Брајан О` Дрискол у продору.
ДЕТАЉ С ФИНАЛА ХАЈНЕКЕН КУПА: Брајан О` Дрискол у продору.

Оверу друге титуле шампиона Старог континента дао је Нејтан Хајнс поентирањем а играл утакмице Џонатан Секстон потврдио четвртим претварањем.

ЛЕНСТЕР – НОРТХЕМПТОН СЕИНТС 33:22 (6:22)

ИЗВЕШТАВА: Јован Бајић.
ИЗВЕШТАВА: Јован Бајић.

Стадион Миленијум у Кардифу.

Гледалаца: 72.456.

Главни судија: Роман Поли (Француска).

Помоћници: Жером Гарсе (Француска), Паскал Гаузер (Француска).

Судија у ТВ студију: Ћулио Де Сантис (Италија).

ЛЕНСТЕР: Киан Хили, Ричадр Штраус, Мајк Рос, Лео Кален, Нејтан Хајнс, Кевим Меклугхлин, Шон О` Брајан, Џејми Хислип, Ион Ридан, Џонатан Секстон, Лук Фицџералд, Гордон Д` Арси, Брајан О` Дрискол, Шејн Хоран, Иса Нацева.

Џејсон Харис Рајт, Хеинке Ван Дер Мерве, Стан Рајт, Девин Тонер, Шејн Џенингс, Исак Бос, Иан Медиган, Фергус Мекфаден.

ЕСЕЈИ: Џонатан Секстон (43`, 53`), Нејтан Хајнс (64`).

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Џонатан Секстон (45`, 53`, 66`).

КАЗНЕ: Џонатан Секстон (14`, 36`, 57`, 60`).

НОРТХЕМПТОН СЕИНТС: Соане Тонгауиха, Дилан Хартли, Брајан Муџати, Корти Лоувс, Кристијан Деј, Калум Кларк, Фил Доусон, Роџер Вилсон, Ли Диксон, Стивен Мајлер, Пол Дигин, Џејмс Дауни, Џон Кларк, Крис Ештон, Бен Фоуден.

Брет Шерман, Алекс Волер, Том Мрси, Марк Соренсон, Марк Истер, Стјуарт Комингс, Шејн Герети, Џо Ансбро.

ЕСЕЈИ: Фил Доусон (7`), Бен Фоуден (30`), Дилан Хартли (38`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Стивен Мајлер (8`, 32`)

КАЗНА: Стивен Мајлер (20`)

ЖУТИ КАРТОНИ: Брајан Муџати (25`), Фил Доусон (57`).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.