ИТАЛИЈАНИ ПОРАЗИЛИ ТРИКОЛОРЕ У РИМУ

ПОНОВО САВЛАДАЛИ ФРАНЦУЗЕ: рагбисти Италије прослављају тријумф.
ПОНОВО САВЛАДАЛИ ФРАНЦУЗЕ: рагбисти Италије прослављају тријумф.

Азури су данас у последњој утакмици првог кола најпрестижнијег рагби турнира потврдили да више неће представљати топовско месо осталим учесницима Купа шест нација. То су учинили бацивши на колена вице шампионе света на терену стадиона Олимпико у Риму. Италија је тријумф 23:18 (13:15) против Француске остварила есејима Серђа Парисеа и Мартина Кастрођованија док је Лућано Оркера био прецизан из обе трансформације, казне и дроп шута а ударцем из одскока Кристофер Бартон је оверио други пораз Триколора у Вечном граду за редом.

Можда је наговештај првог великог изненађења у Купу шест нација била грешка Фредерика Мишелака који је лоше извео почетни ударац, односно лопту избацио у аут чиме су Азури су дошли до поседа. После доброг продора Лућана Оркере отварач је упослио капитена Серђа Парисеа који је прошао полседњу линију одбране и постигао есеј. Оркера је трансформацијом повисио вођство на 7:0.

СТРЕЛАЦ ПРВОГ ЕСЕЈА ЗА ФРАНЦУСКУ: Луис Пикамол поентира.
СТРЕЛАЦ ПРВОГ ЕСЕЈА ЗА ФРАНЦУСКУ: Луис Пикамол поентира.

Који трен касније чеп треће линије Тулуза и Француске Луис Пикамол је полагањем смањио предност Италијана али је Лучано Оркера казненим ударцем и после дроп голом довео домаћине до осам разлике. Међутим, у завршници полувремена Французи су направили преокрет казном Фредерика Мишелака и есејем Бенџамина Фала који је десетка претворио.

После прецизно изведеног казненог ударца Мишелака почетком другог полувремена учинило се да неће бити ништа од сензације у Риму. Ипак, рагбисти с Апенинског полуострва нису губили наду. У акцији по десној страни терена Лучано Оркера је у паду одлично упослио оф лоудом Мартина Кастрођованија који је постигао есеј за изједначење што је омогућило трансформацију Оркери за прелазак у вођство.

СТРЕЛАЦ ДРУГОГ ЕСЕЈА ЗА ИТАЛИЈУ: Мартин Кастрођовани у продору.
СТРЕЛАЦ ДРУГОГ ЕСЕЈА ЗА ИТАЛИЈУ: Мартин Кастрођовани у продору.

Тријумф је из јаве у стварност прешао дроп голом Кристофера Бартона али је мало недостајало да поново постане само сан јер су у самој завршници сусрета Французи опсели простор испред гол линије. Ситуацију је погоршао жути картон Давида Газона чиме су Азури последње тренутке меча провели с играчем мање али успели да осујете нападе Триколора и одушеве нацију победом 23:18.

ИТАЛИЈА – ФРАНЦУСКА 23:18 (13:15).

Стадион Олимпико у Риму.

Гледалаца: 70.000.

Главни судија: Најџел Овенс (Велс).

Помоћници: Вејн Барнс (Енглеска), Леитон Хогс (Енглеска).

Судија у ТВ студију: Верет Симонд (Велс).

ИТАЛИЈА: Андреа Ло Ћићеро, Леонардо Ђилардини, Мартин Кастрођовани, Квинтин Гелденхјуз, Франческо Минто, Алесандро Зани, Симоне Фаваро, Серђо Парисе, Тобиас Ботес, Лућано Оркера, Лук Мек Лејн, Алберто Сграби, Томасо Бенвенути, Ђовамбатиста Вендиит, Андреа Маси.

Давиде Гизон, Алберто Де Марћи, Лоренцо Цитадини, Антонио Паванело, Пол Дербисир, Едоардо Гори, Кристофер Бартон, Гонзало Канале.

ЕСЕЈИ: Серђо Парисе (5`), Мартин Кастрођовани (57`).

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Лућано Оркера (7`, 58`).

КАЗНА: Лућано Оркера (18`).

ДРОП ГОЛОВИ: Лућано Оркера (15`), Кристофер Бартон (69`).

ЖУТИ КАРТОН: Давиде Газон (79`).

ФРАНЦУСКА: Јаник Форестие, Димитри Шаржревски, Николас Мас, Паскал Папе, Јоан Маестри, Тери Дусотуа, Флуженс Оудраго, Луис Пикамол, Максим Машен, Фредерик Мишелак, Бенџамин Фал, Максим Мермоз, Флориан Фриц, Весли Фофана, Јоан Уже.

Бенџамин Кајзер, Винсен Дебати, Луис Дукалкон, Роман Таофифено, Дамиен Шули, Морган Пара, Франсоа Трин Дук, Метју Бастеро.

ЕСЕЈИ: Луис Пикамол (11`), Бенџамин Фал (34`)

ТРАНСФОРМАЦИЈА: Фредерик Мишелак (34`).

КАЗНА: Фредерик Мишелак (28`).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.