ТРИКОЛОРИ СТАРТОВАЛИ ПОБЕДОМ

ОДЛИЧАН ПОЧЕТАК: Жулијен Малзије стрелац првог есеја у победи Француске на старту Купа 6 нација.
ОДЛИЧАН ПОЧЕТАК: Жулијен Малзије стрелац првог есеја у победи Француске на старту Купа 6 нација.

Триколори су наставили традицију дугу 37 година јер су и овога пута у првој утакмици Купа шест нација, коју су играли на свом терену, остали непоражени. На Стад Франсу у Сен Денију Французи су теже него што на то крајњи исход указује, победили Италију 30:12 (15:6) чиме је стартовало најпрестижније репрезентативног такмичења Старог континента.

Италијани су храбро започели утакмицу против вицешампиона света који је повео казном Димитрија Јашвилија а Азури изједначили дроп голом Кристофера Бартона. Међутим, голубове у есеј простору гостију растерао је  Орелин Ружери када је изиграо одбрану ривала и поентирао а Јашвили био сигуран за додатна два поена.

Италија је успела да се приближи на четири поена разлике казном Кристофера Бартона у 29. минуту а свега пет минута касније Триколори су укњижили други есеј. Чеп треће линије мелеа Француске Луис Пикамол је покупио лопту из затвореног скрама на центру, направио продор и проследио пас до Жулијена Малзијеа који је олако прошао последња два играча испред гол линије за 15:6.

СРЕЋНИ ДЕБИТАНТ: Весли Фофана, стрелац четвртог есеја за Триколоре.
СРЕЋНИ ДЕБИТАНТ: Весли Фофана, стрелац четвртог есеја за Триколоре.

У уводнми моментима меча Јашвили и Бартон су разменили по казну. Трећи есеј Французи су постигли на спектакуларан начин. Франсоа Трин Дук шутем преко одбране упослио је Ружерија који је лопту коленом упутио у празан простор где ју је покупио Винсен Клер. Полагање крила Тулуза трансформисао је деми Биариц Олимпика.

Квентин Гелденхјуз је зарадио жути картон због обарања мола испред сопственог есеја у 71. Минуту па су Азури до краја утакмице играли с играчем мање што су домаћини већ у следећом прилици искористили преко центра Клермона.

Веслију Фофани ова утакмица остаће дубоко уразана у сећању обзиром да је у дебију за Триколоре постигао есеј којим су домаћини заокружили победу и преотели трофеј Ђузепе Гарибалди од Италијана.

ФРАНЦУСКА – ИТАЛИЈА 30:12 (15:6).

Стадион Стад Франс у Сен Денију.

Гледалаца: 81.000.

Главни судија: Најџел Овенс (Велс).

ФРАНЦУСКА: Винсен Дебати, Вилијем Серват, Николас Мас, Паскал Папе, Лајонел Нале, Тери Дусотуа, Жулијен Бонер, Луис Пикамол, Димитри Јашвили, Франсоа Трин Дук, Жулијем Малзије, Весли Фофана, Орелин Ружери, Винсен Клер, Максим Мердар.

Димитри Шаржревски, Жан Батист Пу, Јоан Маестр, Иманол Хариногоки, Морган Пара, Лајонел Бешис, Максим Мермоз.

ЕСЕЈИ: Орели Ружери (21`), Жулијен Малзије (35`), Винсен Клер (55`), Весли Фофана (73`).

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Димитри Јашвили (22`, 56`)

КАЗНЕ: Димитри Јашвили (12`, 52`)

ИТАЛИЈА: Андреа Ло Ћићеро, Леонардо Ћилардини, Мартин Кастрођовани, Корнелиус Ван Зил, Квентин Гелденхјуз, Алесандро Зани, Роберт Барбиери, Серђо Парисе, Едоардо Гори, Кристофер Бартон, Лук Мек Лејн, Алберто Сграби, Томасо Беневути, Ђованбатиста Вендити, Андреа Маси.

Томасо Д`Апиће, Лоренцо Цитадини, Марко Бортоломи, Симоне Фаваро, Фабио Семенцато, Тобиас Ботас, Гонзало Канале.

КАЗНЕ: Кристофер Бартон (31`, 47`), Тобиас Ботас (61`).

ДРОП ГОЛОВИ: Кристофер Бартон (18`).

ЖУТИ КАРТОНИ: Квентин Гелденхјуз (71`).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.