ТРИЈУМФОМ ПРОТИВ КЕЛТСКЕ БРАЋЕ ВЕЛШАНИ ПРОШЛИ ПРВИ МЕЂУ ЧЕТИРИ НАЈБОЉИХ ПЛАНЕТЕ

ПРВИ ПОЛУФИНАЛИСТИ МОНДИЈАЛА 2011: Рагбисти Велса изврћу Стивена Фериса.
ПРВИ ПОЛУФИНАЛИСТИ МОНДИЈАЛА 2011: Рагбисти Велса изврћу Стивена Фериса.

Рагбисти Велса учинили су највећу успех на светским првенствима после генерације која је била четврта на првој смотри најбољих селекција планете. Тријумфом 22:10 (10:3) против Ирске на Регионалном стадиону у Велингтону постали су први полуфиналисти Мондијала на Новом Зеланду где ће чекати бољег из још још једног окршаја селекција са севрене хемисфере, односно судара Енглеске и Француске који се игра у вечерњем термину.

У практично првом нападу на утакмици Велшани су искористили прилику за коју су се поштено изборили. После одлично изведеног почетног ударца Риса Присланда до хватача су стигли центри Џејми Робертс и Џонатан Дејвис. У помоћ у раку пристигли су им капитем Сем Ворбартон и чеп треће линије мела Тоби Фалетау чиме су поново дошли до поседа.

Лотпа је развучена по десној страни кроз дијагоналу где је Ли Халфпени навукао играча на себе проследио пас до Шејна Вилијамса а ветеран се бацио у есеј испред Роба Карнија. Присланд који се наметнуо селектору Ворену Гетланду добрим партијама у Оспрејсима на позицији отварача, погодио је гол из трансформације са десетак центиметара од аут линије.

КЕИЈТ ЕАРЛС ПОСТИЖЕ ЈЕДИНИ ЕСЕЈ ЗА ИРСКУ
КЕИЈТ ЕАРЛС ПОСТИЖЕ ЈЕДИНИ ЕСЕЈ ЗА ИРСКУ

Ирци су имали више лопту у својим рукама и дуже су времена провели на територији противника али ту предност нису умели ваљано да материјализују. Све што су успели да извуку је била казна Ронана О` Гаре.

И у том сегменту су били бољи јер су направили једну казну у односу на пет Велшана али и ту једну казну у поене је претворио Ли Халфпени прецизним ударцем са половине терена.

Почетком другог полувремена рагбисти са Смарагног острва дошли су до изједначења. У ситуацији када није било најјасније да ли Мајк Филипс приликом обарања избацио ногу Кејта Еарлса у аут или је крило Ирске претходно поклопило лопту, италијански судија у ТВ студију Ђулио Сантис је досудио полагање а О` Гара је био сигуран из тешке позиције из претварања.

Изузетна пожртвованост демија и његове физичке предиспозиције којима би могао и играч треће линије скрама да се похвали, омогућиле су Мајку Филипсу да прво прође Гордона Д` Арсија и избори се са крилом Томијем Боувом, доскорашњим саиграчем из Оспрејса пре него што је поентирао.

ЏОНАТАН ДЕЈВИС ПОСТИЖЕ ТРЕЋИ ЕСЕЈ ЗА ВЕЛС
ЏОНАТАН ДЕЈВИС ПОСТИЖЕ ТРЕЋИ ЕСЕЈ ЗА ВЕЛС

Трећи есеј Велса којим су Змајеви потврдили победу против келтске браће и резервисали место у полуфиналу било је изузетан подвиг Џонатана Дејвиса. Лопта је дошла до центра у ситуацији када су Велшани имали вишак на десној страни. Учинило се да ће себичност Дејвиса коштати момке у црвеним дресовима готово сигурниг пет поена али је Џонатан као кегла кроз чуњеве прошао четворицу Ираца и положио. Прислан је погодио за додатна два поена.

Брајану О` Дрисколу и дружини остало је 15 минута да престигну вођство комшија од 12 поена разлике али одлична одбрана Велса их се спречила у тој намери чиме су пропали планови Ирске да се први пут пласира у полуфинале светског првенства.

Последњу шансу за остварење сна којим им се учинио на дохвату руке поготово после победе против Аустралије чиме су први пут на Модијалу прву фазу такмичења завршили без пораза и као победници групе пропала је у ситуацији када је Шон О ` Брајан направио продор до пет метара од есеја а лопта испала О` Дрисколу у напред у покушају да је покупи са земље.

ИРСКА – ВЕЛС 10:22 (3:10)

Регионални стадион у Велингтону.

Гледалаца: 35.787.

Главни судија: Крег Жубер (Јужна Африка).

Помоћници: Вејн Барнс (Енглеска), Роман Поли (Француска).

Судија у ТВ студију: Ђулио Де Сантис (Италија).

ИРСКА: Киан Хили, Рори Бест, Мајк Филипс, Донака О` Калахан, Пол О` Конол, Стивен Ферис, Шон О` Брајан, Џејми Хислип, Конор Мареј, Ронан О` Гара, Кејт Еарлс, Гордон Д` Арси, Брајан О` Дрискол, Томи Боув, Роберт Карни.

Шон Кронин, Том Корт, Донака Рајан, Денис Лими, Ион Ридан, Џонатан Секстон, Ендру Тримбл.

ЕСЕЈ: Кејт Еарлс (45`).

ТРАНСФОРМАЦИЈА: Ронан О` Гара (46`).

КАЗНА: Ронан О` Гара (24`).

ВЕЛС: Гетлин Џенкинс, Хју Бенет, Адам Џонс, Лук Чартрис, Алун Вин Џонс, Ден Лидијат, Сем Ворбартон, Тоби Фалетау, Мајк Филипс, Рис Присланд, Шејн Вилијамс, Џејми Робертс, Џонатан Дејвис, Џорџ Норт, Ли Халфпени.

Лојид Брнс, Пол Џејмс, Бредли Дејвис, Рајан Џонс, Лојид Вилијамс, Џејмс Хук, Скот Вилијамс.

ЕСЕЈИ: Шејн Вилијамс (2`), Мајк Филипс (51`), Џонатан Дејвис (64`).

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Рис Присланд (3`, 65`).

КАЗНА: Ли Халфпени (28`).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.