ФАВОРИТИ СИГУРНИ НА СТАРТУ МОНДИЈАЛА

СВЕТСКИ ШАМПИОНИ НА ДЕЛУ ПРОТИВ УРУГВАЈА. ФОТО: Мартин Серес Лима
СВЕТСКИ ШАМПИОНИ НА ДЕЛУ ПРОТИВ УРУГВАЈА. ФОТО: Мартин Серес Лима

На програму првог дана Светског првенства у рагбију седам у Москви играле су само утакмице у мушкој конкутренцији док ће се даме прикључити сутра. Све селекције које се сврставају у круг фаворита за освајање трофеја забележиле су победе. Најубедљивји су били Фиџијанци који су у оквиру групе Е декласирале комшије с Пацифица разбвши Тонгу 45:0.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ МОСКВЕ: Јован Бајић
ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ МОСКВЕ: Јован Бајић

Једини који су били надомак изненађења су Јапанци. Самурају су у  последњем мечу првог такмичарског дана пропустили прилику не само да ремизирају са Шкотима него и да их победе. Потомци рагбиста који су измислили рагби седам имали су вођство 19:0 али су их Јапанци лагано стизали.

Два пута су постигли есеј и једном били прецизни из трансформације пре него што је Шоте Ени првим полагањем у репрезентативном дресу омогућио Шохеји Тојошими претварање за поравнање. Међутим, шутер момака из Земље излазећег сунца је промашио и други пут за два поена чиме би својој селекцији обезбедио бод.

Сигурно је наш пријатељ Кингсли Џонс био задовољан игром свог сина у тиму светских шампиона. Рис Џонс је у завршници сусрета са Уругвајом ушао у игру са клупе и допрнео у тријумфу Велса 33:5 са две трансформације.

ДЕТАЉ С ДУЕЛА ЈУЖНА АФРКА - РУСИЈА: Владимир Острушко у продору против Блицбокаса
ДЕТАЉ С ДУЕЛА ЈУЖНА АФРКА - РУСИЈА: Владимир Острушко у продору против Блицбокаса. ФОТО: Мартин Серес Лима

Међутим, Кингсли Џонс сигурно није био задовољан игром екипе коју тренира. Репрезентација Русије је у дуелу са моћном Јужном Африком претрпела пораз 31:0. Имале су Баћушке шансе против Блицбокаса, искрено – ретке али нису успели да их материјализују.

Што због себичности играча у смислу недодавања лопте када су имали играча више и то испред противничке гол линије, што због игралишта на стадиону Лужњики где су се више пута у финти оклизнули, домаћини Мондијала су у дуелу са Јужноафриканцима остали на нули.

ИСПРЕД СТАДИОНА ЛУЖЊИКИ: весели Фиџијанци. ФОТО: Људмила Бочкова
ИСПРЕД СТАДИОНА ЛУЖЊИКИ: весели Фиџијанци. ФОТО: Људмила Бочкова

Што се тиче самог Светског првенства, односно организације, Руси су, за сада, положили испит. Једино што им се можда може замерити су празне трибине олимпијског здања. Стадион Лужњики прима 89.318 гледалаца али је на првом дану Мондијала било свега 7.500 душа. Надамо се да ће се публика на два преостала дана Светског првенства појавити и улепшати прави празник рагбија седам.

РЕЗУЛТАТИ ПРВОГ ДАНА СВЕТСКОГ ПРВЕНСТВА У МОСКВИ

Група А

АУСТРАЛИЈА  – ШПАНИЈА21:0

ФРАНЦУСКА – ТУНИС 24:7

Група Б

ЈУЖНА АФРИКА – РУСИЈА 31:0

ШКОТСКА – ЈАПАН 19:17

Група Ц

САМОА – ЗИМБАБВЕ 31:14

КЕНИЈА – ФИЛИПИНИ 45:5

Група Д

НОВИ ЗЕЛАНД – КАНАДА 31:12

САД – ГРУЗИЈА 26:19

Група Г

ФИЏИ – ТОНГА 45:0

ВЕЛС – УРУГВАЈ 33:5

Група Ф

ЕНГЛЕСКА – ПОРТУГАЛ 21:7

АРГЕНТИНА – ХОНГ КОНГ 47:7

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.