БИТКА ЗА ФИНАЛЕ СУПЕР РАГБИЈА

КО ЋЕ СЕ ДОХВАТИТИ ФИНАЛА: детаљ с претходног окршаја Стормерса и Крусејдерса.
КО ЋЕ СЕ ДОХВАТИТИ ФИНАЛА: детаљ с претходног окршаја Стормерса и Крусејдерса.

Јужна хемисфера се лагано хлади обзиром да је код њих пре тачно месец дана почела зима али оно што ће угрејати све љубитеље рагбија испод екватора као и оне широм остатка света су полуфинала Супер 15. У првом мечу који ће се одграти у Бризбејну на стадиону Снакорп Редси ће против Блузса покушати да изборе утакмицу за титулу што им није успело још од времена аматерског рагбија.  У другом сустеру Стормерси ће у Кејп Тауну дати све од себе не би ли другу годну за редом играли финале.

Квинсленд Редси су најјаче такмичење представника регија Новог Зеланда, Аустралије и Јужне Африке завршили на првом месту табеле. Имали су највише победа, укупно 13 остварених кроз 16 кола лигашког дела првенства а награда поред полуфинала им је две недеље паузе и предност домаћег терена.

ОПАСАН: Квејд Купер отварач Редса после поентирања на претходном окршају са Плавцима.
ОПАСАН: Квејд Купер отварач Редса после поентирања на претходном окршају са Плавцима.

Највећа опсаност по Плавце из редова Црвендаћа прети од репрезентативне везе Аустралије односно демија Вила Гиније и отварача Квејда Купера који ће свакао желети што пре да упосле изузетно брзог и продорног Дигбија Иоанија на крилу. Редсе благим фаворитима чини победа 37:31 из 13. кола остварена на истом терену на коме ће и сутра ујутру угостити Блузсе као и чињеница да ће играти пред туним трибинама Санкорпа који прима 52.500 гледалаца.

Тим Плаваца који врви од Ол блекса може обрадовати чињеница да им се на крило вратио Лачи Монро. У баражу за полуфинале победили су Варатасе 26:13 и тиме прекнули низ од четири везана пораза.

ДЕТАЉ С ПРЕТХОДНОГ МЕЧА РЕДСА И БЛУЗСА
ДЕТАЉ С ПРЕТХОДНОГ МЕЧА РЕДСА И БЛУЗСА

Редси су освојили две титуле још на почетцима Супер рагбија 1994. и 1995. године када је био у формату 10 и у ери аматеризма. Од тада рагбисти Квинсленда свега два пута су се домогли полуфинала а последњи пут пре тачно десет година.

У другом полуфиналу коља ће укрстити прошлогодишњи финалисти Стормерси и најтрофејнија франшиза Супер рагбија Крусејдерси. Домаћини су попут Редса имали недељу дана више за одмор обзиром да су после 13. кола борбе били на другом месту. Још једна сличност са Црвендаћима је у томе што су једини представник своје земље у нокаут фази.

КРСТАШИ "ИЗВРЋУ" ЦЕНТРА СТОРМЕРСА ЖАКА ФУРИЈА
КРСТАШИ "ИЗВРЋУ" ЦЕНТРА СТОРМЕРСА ЖАКА ФУРИЈА

Из најачег састава Олујника недостаје само Дуан Вермулен док су на располагању поред Скалка Бритса који је дошао недавно из шампиона енглеске Сараценса у мелеу Спрингбокси Скалк Бургер, Андриес Бекер, Франсис Лоу док у дијагонали на оку треба држати Брајана Хабану, Жана Де Вилијерса, Жака Фуриа и Гиа Аплона.

Крусејдерсе који су ове сезоне пропутовали више 82.000 киломерата што због гостовања што због чињенца да су морали да играју своје утакмице ван Крајстчрча јер је земљотрес поред пола града оштетио и стадион, поново ће предводити капитен Ол блекса. Јасно је да један играч не чини екипу али Ричард Хју Мек Коув итекако утиче на учинак било клуба или репрезентације. Поред Ричија за окршај са Стормесима успео је да се опорави и Керијан Рид после повреде скочног зглоба задобијене у декласирању Шаркса 36:8 у баражу за плеј оф одиграног протекле недеље.

РАГБИСТИ ИЗ КАНТЕРБЕРИЈА СЛАВЕ ПОБЕДУ У ПРЕТХОДНОМ ОКРШАЈУ СА СТОРМЕРСИМА У КЕЈП ТАУНУ
РАГБИСТИ ИЗ КАНТЕРБЕРИЈА СЛАВЕ ПОБЕДУ У ПРЕТХОДНОМ ОКРШАЈУ СА СТОРМЕРСИМА У КЕЈП ТАУНУ

Крсташи су покорли Кејп Таун и у 12. колу почетком маја 20:14 али их је победа коштала повреда Израела Дага, Шона Мејтланда, Кана Фотоаилииа и Адама Вајтлока. Ипак оно што чини напад Крусејдерса застрашивим је креатор игре Данијел Картер, убиствени центарски дуо Сони Бил ВилијамсРоби Фруен и последња тројица у дијагонали Мејтланд, Зек Гилфорд и Том Маршал.

Крусејдерси имају седам титула Супер рагбија најтрофејнија су екипа елитног такмичења представника јужне хемисфере али нису успели да се домогну трофеја од 2008. године. Крсташи су последња екипа која је на гостујућем терену прошла у финале. Тај учинак су остварили 1999. управо против Стормерса.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.