ОЛ БЛЕКСИ САВЛАДАЛИ СПРИНГБОКСЕ, ЗАДРЖАЛИ ТРОФЕЈ ФРИДОМ И ОДБРАНИТИ ТИТУЛУ ШАМПИОНА РАГБИ ПРВЕНСТВА

НЕЗАДРЖИВ: Шенон Фризел пред контакт са Квака Смитом
НЕЗАДРЖИВ: Шенон Фризел пред контакт са Квака Смитом

У спектакуларној атмосфери направљеној на стадиону Маунт Смарт у Окланду, у мечу пуном пожртвованости и борбе до изнемоглости, Ол Блекси су се показали као спретнији и вештији рагбисти у односу на Спрингбоксе, савладавши их 35:20 (20:3) чиме су задржали трофеј Фридом који осваја бољи у двобоју Новог Зеланда и Јужне Африке и можда битније, одбранили су титулу шампиона јужне хемисфере поново освојивши Рагби Првенство. 

Ол Блекси су од самог страта утакмице ставили до знања гостима да их не очекује топла добродошлица. Одмах су све снаге устремили на напад што је и уродило плодом у виду есеја Ерона Смита већ у петом минути који је трансформисао Ричи Мо` унга. Вил Џордан је направио одлучујући продор направивши хаос по десној страни терена. Деми је испратио акцију крила, покупио додавање Вила Џордана приликом обарања и положио.

Отварач Крусејдерса Ричи Мо` унга искористио је казну у 10. минуту да прецизним шутем донесе двоцифрену предност домаћинима.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ОКЛАНДА: Јован Бајић
ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ОКЛАНДА: Јован Бајић

Други есеј Ол Блекса био је чистабруталност Шенона Фризела. Крилни треће линије Хајлендрса, примио је лопту од Кодија Тејлора на левим крилу, изашао један на један са Вилијем Ле Руом, буквално попут Џонаха Ломуа, прешао преко аријера Јужне Африке и поентирао. Ричи Мо` унга није пропустио прилику да постигне два додатна поена из претварања.

коди Тејлор проиграо пошао кроз Вилија Ле Руа и положио

После много конбиновања, тачније, више игре на силу него кроз неке смшљене акције, увидевши да стратегија не даје резултате, Феф Де Клек је уптио шут у десни угао есеј простора Ол Блекса. где ју је чекао Бауден Барет, а на њу у пном трку ушао Маказоле Мапимпи. На овом мечу а позицији аријера, Баудену Барету је лопта испала унапред, Маказоле Мапимпи је покпопио али не и по мишљењу Велшанина Бена Вајтхауса, судије у ТВ студију, чиме је главни делилац правде на мечу Метју Рејнал из Француске поништио есеј Јужне Африке.

ТРОЈЕН НАМЕЊЕН ОСВАЈАЧУ РАГБИ ПРВЕНСТВА (ми ћемо га звати КУп 4 нације).
ТРОЈЕН НАМЕЊЕН ОСВАЈАЧУ РАГБИ ПРВЕНСТВА (ми ћемо га звати КУп 4 нације).

Фаф Де Клерк је коначно покренуо семафор са јужноафричке стране казненим ударцем у 36. минуту али је Ричи Мо` унга, одмах већ у следећем нападу вратио предност Новог Зеланда на 17 поена разлике.

Шампион света су коначно показали клаксуали тек у 13. минуту наставка. После добро изведеног аута издејствован казном лопта је дошла до Малкома Маркса који је уз помоћ саиграча пренео преко гол линије и положио. Чеслин Колбе је из неповољне позиције успешно извео трансформацију чиме су Спрингбокси смањили вођство противника на десет разлике.

Ричи Мо` унга је са 50. метара из казненог ударца у 60. минуту донео предност 23:10.

Свега два минута касније Спрингбокси су показали зашто су светски шампиони. После неколико фаза ракова, Вили Ле Ру је дугачким и равним додавањем пронашао на десном крилу Чеслина Колбеа, а врхунско крило се домогло и бацило у есеј простор Ол Блекса. Чеслин Колбе је поново преузео шутерске дуности и са саме аут линије погодио десну стативу гола домаћина.

Ол Блекси нису седелискрштених руку. Вил Џордан је укњижио други есеј на мечу а Ричи Мо` унга трећу трансформацију.

Креатор игре Новог Зеанда и сам се уписао у листу играча који су постигли есеј на мечу у 77. минуту али није успео да претвори споствено полагање.

Поражени, Спрингбокси се нијсу предавали. Квага Смит је у последњем минуту утакмице постигао трећи есеј за момке из Јужне Африке чиме је постављено коначних 35:20-

НОВИ ЗЕЛАНД – ЈУЖНА АФРИКА 35:20 (20:3)

Стадион Маунт Смарт у Окланду

Гледалаца: 31261

Главни судија: Метју Рејнал (Француска)

Помоћници: Агнус Гарднер (Аустралија), Пијер Брусе (Француска)

Судија у ТВ студију: Бен Вајтхаус (Велс)

НОВИ ЗЕЛАНД: Итан Де Грут, Коди Тејлор, Тајрел Ломакс, Броди Реталик, Скот Барет, Шенон Фризел, Сем Кејн, Арди Савеа, Ерон Смит, Ричи Мо` унга, Марк Телеа, Џорди Барет, Реико Иоане, Вил Џордан, Бауден Барет

Самисони Таукеи` ахо, Тамаити Вилијамс, Непо Лаулала, Тупо Ваа` и, Далтон Папали` и, Финли Кристи, Брејдон Енор, Кејлеб Кларк

ЕСЕЈИ: Ерон Смит (4`), Шенон Фризел (15`), Вил Џордан (68`), Ричи Мо` унга (77`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Ричи Мо` унга (6`, 17`, 70`)

КАЗНЕ: Ричи Мо` унга (10`, 38`, 60`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

ЈУЖНА АФРИКА: Стивен Китцоф, Бонги Мбонамби, Франс Малхербе, Ебен Етцебет, Луд Де Јагер, Квага Смит, Франко Мустерт, Јаспер Висе, Фаф Де Клерк, Дамијен Вилијемсе, Маказоле Мапимпи, Демијен Де Аљенде, Лукањо Ам, Чеслин Колбе, Вили Де Ру

Малком Маркс, Томас Ду Тоит, Винсент Кох, Ар Џи Сњиман, Питер Стеф Ду Тоит, Дуан Вермулен, Грант Вилијамс, Мани Либок

ЕСЕЈИ: Малком Маркс (53`), Чеслин Колбе (62`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Чеслин Колбе (55`)

КАЗНЕ:  Фаф Де Клерк (36`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.