ЧИФСИ БАЦИЛИ НА КОЛЕНА И СТОРМЕРСЕ

ТРИ ОД ТРИ: Поглавице славе есеј слављеника Танерауа Латимера и тријумф против Стормерса. ФОТО: Јован Бајић
ТРИ ОД ТРИ: Поглавице прослављају есеј слављеника Танерауа Латимера и тријумф против Стормерса. ФОТО: Јован Бајић

Окршајем којим је начет премијерни дан петог кола Супер рагбија, шампиони јужне хемисфере су наставили победносни низа ка одбрани титуле. На том путу Чифсима су се вечерас, по локалном времену, нашли Стормерси који су претрпели пораз 36:20 (17:6) на терену стадиона Ваикато у Хамилтону. Један од јунака тријумфа је био и Танерау Латимер који је у својој јубиларној 100. утакмици супер рагбија постигао пети есеј за домаћине у последњем минуту меча.

И гости су имали свог слављеника који није имао много разлога за славље осим чињенице да је и капитен Олујника и Јужне Африке Жан Де Вилијерс, одиграо 100. утакмицу у најјачем такмичењу тимова јужне хемисфере.

Стормерси су повели успешним казненим ударцем Деметрија Катракилиса већ у другом минуту сусрета и ставили до знања момцима који представљају регионе Ваикато, Каунтис Манукау, Беј оф Пленти и од ове године Таранаки, да нису дошли у Хамилтом са истакнутом белом заставом, већ по бодове, по могућству четири или свих пет.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ХАМИЛТОНА: Јован Бајић
ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ХАМИЛТОНА: Јован Бајић

Међутим, креатор игре Чифса Ерон Круден је казном изједначио.

Нешто касније Том Маршал је ногама изжонглирао лопту која му је најпре умало испала у напред али се неким чудом поново вратила у руке. Први центар Поглавица је неавукао остатак одбране на себе, пре него што је пасом проиграо Џејмса Лоува који је испринтао до левог угла терена и бацио се са лоптом у есеј простор.

Ерон Круден је трансформисао полагање двадесетдвогодишњег крила из провинције Тасман за 10:3.

Круденов парњак на противничкој страни је смањио предност противника шутем из казне али је отварач Чифса и Новог Зеланда поново увећао на исти начин на који је Деметри Катрекилис умањио.

Чифси су показали шампионски менталитет и по оглашењу сирене која је означила крај првог полувремена. Ризиковали су да им се из евентуалне контре истопи вођство, али, за узврат су га увећали. Наставили су акцију, поново по левој страни. Близу аут линије Стормерси су избили лопту Тому Маршалу из руке у напред, Крег Жубер је дозволи да се игра настави, а творац првог есеја постигао је други јер је успео да стигне избијено јаје и полопи га иза гол линије.

ТАВЕРА КЕР БАРЛОУ (с лоптом) ГЛЕДА КОГА ДА УПОСЛИ ОФ ЛОУДОМ. ФОТО: Јован Бајић
ТАВЕРА КЕР БАРЛОУ (с лоптом) ГЛЕДА КОГА ОД САИГРАЧА ДА УПОСЛИ ОФ ЛОУДОМ. ФОТО: Јован Бајић

Јужноафрички делилац правде се консултовао са Беном Скином, колегом у ТВ студију и после прегледа снимка, установио да Маршалу није испала лопта унапред, већ да је противник избио и сасвим оправдано признао полагање. Ерон Круден ни ову прилику није пропустио да укњижи додатна два поена, што је био поред резултатског и психички ударац за Олујнике пред одлазак на одмор.

У самом наставку, нови шок за Стормерсе. Само што је почело друго лопувреме Тавера Кер Барлоу се одлично снашао и покупио оф лоуд Тима Нанаиа Вилијамса и постигао есеј између статива чиме је омогућио лагану позицију Ерону Крудену за ново претварање и вођство 24:6.

Опуштање у редовима домаћих искористилу су гости са југа црног континента. Полагањима Гиа Аплона и Низама Цара у року од 13. минута, уз две трансформације резервног отварача Питера Гранта, приближили су се противнику на свега четири заостатка.

ЕСЕЈ НАДЕ: Низам Цар полаже за Стормерсе. ФОТО: Јован Бајић
ЕСЕЈ НАДЕ: Низам Цар полаже за Стормерсе. ФОТО: Јован Бајић

Новонастала ситуација на терену упалила је аларм код Чифса који су муњевито и брутално узвратили. Тевита Колоаматанги је постигао четврти есеј којим је узет и бонус бод поред четири за победу, а печат на оверу тријумфа лупио је слављеник. После аута Поглавице су формирале мол којем су се придружили и играчи дијагонале. Старом, добром роладом, поново продрли иза гол линије где је лопту положио Танерау Латимер.

Играча који је одиграо 100. утакмицу у Супер рагбију, колеге из тима су наговореле да изведе и трансформацију у јубиларном сусрету. Латимер би вероватно из трансформације постигао поене да је дао себи још који секунд да се одмори и да дође до ваздуха после исцрпљујуће формације. Ипак, шут је отишао у лево од леве стативе али громогласни аплауз публике као награда за учињено поједница и целокупног тима, није изостао.

ЧИФС – СТОРМЕРС 36:20 (17:6)

Стадион Ваикато у Хамилтону

Гледалаца: 14.088

Главни судија: Крег Жубер (Јужна Африка)

Помоћници: Ник Барнс (Нови Зеланд), Шејн МекДермот (Нови Зеланд)

Судија у ТВ студију: Бен Скин (Нови Зеланд)

ЧИФС: Џејми Мекинтош, Махрони Швалгер, Бен тамеифуна, Мат Сајмонс, Броди Реталик, Лиам Месам, Танерау Латимер, Лиам Скири, Тавера Кер Барлов, Ерон Круден, Џејмс Лоу, Том Маршал, Чарли Нгати, Тим Нанаи вилијамс, Герет Ескомб

Рис Маршал, Палулиасу Ману, Џош Хокнек, Мајкл Физџералд, Тевита Колоаматанги, Бред Вебер, Роби Фруен, Асаели Тикоортума

ЕСЕЈИ: Џејмс Лоу (17`), Том Маршал (40`+), Тавера Кер Барлоу (41`), Тевита Колоаматанги (77`), Танерау Латимер (80`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Ерон Круден (40`+, 41`, 78`)

КАЗНЕ: Ерон Круден (5`)

СТОРМЕРС: Стивен Китчош, Тиан Либенберг, Брок Харис, Руан Бота, Де Кок Стијенкамп, Деон Фури, Скалк Бургер, Дуан Вермулен, Ник Грум, Деметри Катракилис, Гио Аплон, Демијен Де Аленде, жан Де Вилијерс, Кобус Ван Вик, Јако Тауте

Стефан Коетце, Оливер Кебле, Соуза Франсоа, Сија Колиси, Низам Кар, Луис Шреудер, Питер Грант, Саилоси Тагигакибау

ЕСЕЈИ: Гио Аплон (62`), Низам Кар (75`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Питер Грант (63`, 76`)

КАЗНЕ: Деметри Катракилис (2`, 20`)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.