OБЕЛОДАЊЕНА ЛОПТА ЗА МОНДИЈАЛ У ЕНГЛЕСКОЈ

СПРЕМНИ ЗА 2015: нова лопта и стари трофеј
СПРЕМНИ ЗА 2015: нова лопта и стари трофеј

Без обзира што је до почетка Светског првенства у Енглеској остало више од две године организатори турнира и компанија Гилберт представили су лопту с којом ће најбољи државни тимови борити за трофеј Вилијам Веб Елис 2015. Дизајн новог мондијалског јајета није спектакуларан попут оних који су били на лоптама 2011. на Новом Зеланду и пре пре нешто више од два месеца у Москви на Светском првенству  у рагбију седам.

ГИЛБЕРТОВЕ МОНДИЈАЛКЕ
ГИЛБЕРТОВЕ МОНДИЈАЛКЕ

Произвођач је истакао да су се на првом месту водили закључцима које су извукли у консултацијама са играчима.  Мајстори игре истакли да им је најбитније да јасно виде лопту приликком додавања или хватања шутева због чега је Гилберт наслагао контрастне боје на крајевима како би лопта била што уочљивија. Као резултат тога је јединствена и специјална лопта са јаким визуелним ефектом – саопштио је прозвођач.

Лопте ће бити пуштене у продају 23. септембра и као што је устаљена пракса, користиће се на свим континентима годину дана пред старт Светског пренства у Енглеској како би сви играчи имали довољно времена да се привикну на њу. Интересантно је да Гилберт, који је званични снабдевач Мондијала лоптама од 1995. и турнира у Јужној Африци, први пут две године пред старт смотре најбољих репрезентација представио нову лопту.

ЗА САДА НАЈЛЕПША: лопта с Мондијала седмице у Москви
ЗА САДА НАЈЛЕПША: лопта с Мондијала седмице у Москви

Први утисак је да је дизајнерима енглеске компаније у овом случају понестало креативности, идеје и инспирације. Први пут су од класичног изгледа који се одликовао оквирима на шавовима одступили 2007. у Француској удахнувши јој нов, модеран дизајн. Четири године касније за Светско првенство на Новом Зеланду водили су се традицијом и на крајевима лопте урадили маорске трибале.

Овог лета за Мондијал у рагбију седам дизајнери су по многима направили најбољи посао. На шавовима је била панорама Москве са силуетама играчица и играча на крајевима лопте. После таквих бравура изглед лопте за Светско првенство у Енглеској 2015. делује као промашен случај.

Јован Бајић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.